Tweerichting verkeer

19 april 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Elke week creëren wij met een aantal mensen het Bunniks Nieuws. U ziet het resultaat, maar u weet niet welke redactionele keuzes daaraan vooraf gingen. In deze column besteed ik eens per maand aandacht aan zaken die normaal gesproken op de achtergrond blijven.

Een krant maken is alles behalve eenrichtingverkeer. Wij schrijven, u leest; maar daar begint het niet en eindigt het niet. Regelmatig is een mail van een lezer aanleiding om een artikel te schrijven. Zo kregen we op de redactie een aantal weken geleden een mail binnen van Henk Blok met het bijzondere verhaal van een man - inmiddels is hij 93 - die in de oorlog onderdook in de Witte Huisjes.

Een prachtig verhaal op zich. Daar hoef ik als redacteur inhoudelijk weinig meer aan te doen. Bij een dergelijk artikel, zonder directe nieuwswaarde, is het wel van belang om te letten op de timing. Vandaar dat het artikel volgende week in de krant te lezen is, de week voor de dodenherdenking. Dan staan velen even stil bij de gebeurtenissen van ruim zeventig jaar geleden en past dit verhaal beter dan in alle andere kranten van dit jaar.

Andersom gebeurt ook veel. We krijgen wekelijks reacties op onze verhalen. Vorige week kwam er een mail binnen van Hiltje uit Houten als reactie op het verhaal van boswachter Jeroen van Eijk van landgoed Sandenburg. Hij vertelde over de dramatische gevolgen van de essentaksterfte in de kenmerkende kapbossen van de Langbroekerwetering.

Hiltje dacht mee met de boswachter. Zij kijkt regelmatig het BBC programma Countryfile: "Daarin zag ze een mogelijke oplossing. "Ze experimenteerden met het strooien van actieve kool en kalk bij nieuwe aanplant en dat lijkt succesvol. Is dat iets voor de boswachters?" Ik heb de mail uiteraard meteen doorgestuurd naar alle boswachters die ik ken.

Het zou natuurlijk geweldig zijn als dit het ei van Columbus zou zijn, de boswachters het oppakken en daarmee het essenhakhout aan de Langbroekerwetering gered wordt. Maar mocht dat niet het geval zijn, dan is de betrokkenheid op zich al waardevol.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie