'Forten van Boven' geopend

20 april 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK De luchtfototentoonstelling Forten van Boven werd afgelopen zondag geopend tijdens speelmanifestatie Kinderfort bij Waterliniemuseum Fort bij Vechten.  Gedeputeerden Josan Meijers (Gelderland) en Henry Swinkels (Noord-Brabant) verrichtten, samen met de kinderen, de opening.

Luchtfoto's van verschillende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie werden gedrukt op grote doeken en deze staat nu op het nieuw ingerichte buitenterrein van het Waterliniemuseum. Tegelijk zijn op Forteiland Pampus bij Muiden in de droge gracht immense luchtfoto's van de forten van de Stelling van Amsterdam te bewonderen. De Stelling van Amsterdam ontving twintig jaar geleden het predicaat UNESCO Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is tevens genomineerd om de UNESCO Werelderfgoed status verkrijgen  in 2019.

DRONES De bezoekers van Kinderfort deden een openingsspeurtocht langs de 33 levensgrote doeken, op zoek naar torenforten, spoorlijnen en kastelen. Uit de goed ingevulde vragenformulieren zijn drie winnaars getrokken. Deze drie gelukkigen wonnen een drone. Bij wijze van opening gingen alle van aanwezige kinderen onder de vlag van de Nieuwe Hollandse Waterlinie staan. Daarna mengden zij zich in het feestgedruis van het Kinderfort met fikkie stoken, knutselen, broodjes bakken boven een kampvuur, tokkelen over de gracht, vogelhuisjes schilderen of lasergamen. In de Natuurhoek leerden kinderen alles over de natuur op het fort en konden ze libellen maken, uilenballen pluizen of kriebelbeestjes zoeken.

STERK Vier waterlinieprovincies maken zich sterk om de UNESCO nominatie van De Nieuwe Hollandse Waterlinie om te zetten in een definitieve plaats op de prestigieuze werelderfgoedlijst. En dat er zij aan zij wordt gewerkt, blijkt uit het feit dat gedeputeerden uit Gelderland en Brabant (mede namens hun collega's van Utrecht en Noord-Holland) naar het Waterliniemuseum kwamen om de tentoonstelling te openen.

UNESCO De Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en Stelling van Amsterdam zijn uniek in de wereld. Fortenringen rondom steden komen meer voor in de wereld, maar door de rol van water in het systeem zijn de waterlinies in Nederland enig in hun soort. Ze vormen een groot en groots (internationaal) monument van water ingenieurschap en Hollandse vindingrijkheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie