Lintje voor Johan van Impelen

13 april 2016 om 00:00 Nieuws

WERKHOVEN Johan van Impelen (1952) heeft zaterdag de versierselen opgespeld gekregen als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp deed dit in een overvol Historisch Café, dat vanwege haar vijfjarig bestaan het eerste lustrum vierde. Zijn vrouw Trees van Impelen had de koninklijke onderscheiding aangevraagd en had het goed verborgen weten de houden. Johan was compleet verrast, en ontroerd.

Kuun Jenniskens

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp was zaterdag in Het Kwartier aanwezig om de opening van het Historisch Café te verrichten. Terwijl de burgemeester het woord had, draaide hij de munt aan zijn ambtsketen om. Zo droeg hij het Rijkswapen aan de voorzijde, en niet het gemeentewapen, en sprak hij ineens namens Zijne Majesteit Koning Willem Alexander.

BEKENDHEID Ostendorp: "Johan, jij denkt dat je wellicht bekend bent in Werkhoven, Cothen en Odijk. Maar je bekendheid reikt veel verder dan je denkt. Namelijk tot ons koningshuis. Het is vandaag een feestelijke gelegenheid. Ik mag jou een koninklijke onderscheiding uitreiken en dat ervaar ik als buitengewoon en bijzonder eervol. Jij bent een inwoner met een voorbeeldfunctie. Al jaren ben je zeer actief als vrijwilliger. Je betekent heel veel als historicus. Jij weet alles, maar dan ook echt alles, van de geschiedenis van Werkhoven. Inmiddels organiseer je ook al vijf jaar dit Historisch Café."De burgemeester legde uit op welke gebieden al jaren actief Johan is: "Je geeft lezingen en bent actief bij Open Monumentendag. Twee keer was je raadslid voor de VVD. Je was betrokken bij de restauratie van de Werkhovense molen. En als vrijwilliger van de Zonnebloem doe je huisbezoeken. In 2008 won je voor je vele vrijwilligerswerk op het gebied van de geschiedschrijving al de Bronzen Uil - een wisseltrofee van politieke partij P21." Daarnaast is Johan van Impelen ook lid van de straatnamencommissie van de gemeente Bunnik. Hij zorgde dat het Kerkenlaantje er kwam, en jarenlang bemande hij het stembureau in Werkhoven. 

GEHEIM Trees van Impelen was twee jaar geleden met de aanvraag begonnen en ging zoals dat hoort in het geheim te werk. De familie betrok ze pas later, om te zorgen dat ze de dag van 9 april vrij zouden houden. Trees: "Dat het een geheim was voor Johan was best lastig. Zeker op dagen dat ik mensen erover had gesproken of dingen had geregeld, had ik het wel moeilijk. Als je dan s'avonds samen de dag bespreekt, dan is het raar om tegenover Johan iets te verzwijgen."

WATERLANDERS Na ontvangst van het lintje kreeg Johan het woord: "Ik was blij dat de speech van de burgemeester even duurde, want de waterlanders zaten hoog. Ik waardeer dit bijzonder. En Trees, jij krijgt een extra knuffel vanavond. We hebben hier vandaag een mooie opkomst en ik vind het  leuk om dit met jullie te mogen vieren. Wat mij betreft gaan we snel over tot de orde  van de dag." Toen begon Johan, zonder pauze maar nog wel enigszins aangeslagen van de emoties, zijn uitleg bij het nieuwe verhaal over Het Verloren Kerkhof.

OVERDONDERD Achteraf zei Johan tegenover 't Groentje totaal verrast te zijn. "Ik ben echt overdonderd want ik heb van de voorbereidingen niets gemerkt. Mijn kinderen zijn nooit bij het Historisch Café aanwezig en vandaag ineens wel. Dat vond ik al wel een beetje apart. Het was vanwege het eerste lustrum, zeiden ze. Toen ik later zag dat de burgemeester zijn ambtsketen om had, begon er bij mij wat te dagen..." 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie