College versoepelt eis sociale woningbouw niet voor CNV gebouw

13 april 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK Het college houdt vast aan de verplichting van 30 procent sociale woningbouw op het terrein van het voormalige CNV-gebouw aan de Oude Haven in Odijk. De eigenaar GBV groep wil echter geen sociale woningbouw. Deze initiatiefnemer bedacht een plan met 20 twee-onder-een kappers en seniorenwoningen - allen koopwoningen.Wethouder Rob Zakee (P21) is bereid op andere punten verder te praten met de initiatiefnemers, maar sociale woningbouw blijft definitief overeind.

Kuun Jenniskens

SINGEL De GBV groep - Gecombineerde Bunnikse Vastgoedbedrijven - heeft het pand sinds eind 2010 in bezit. De gemeente heeft al in 2011 uitgangspunten voor de ontwikkeling van dit terrein opgesteld.

Eén van die punten is dat de ontsluiting van deze locatie niet via de Oude Haven mag geschieden, maar via de Singel. Ook is 30 procent sociale woningbouw een must. Verder moet de helft van de woningen uit appartementen bestaan. Een appartementengebouw mag drie woonlagen met plat dak hebben. Grondgebonden woningen mogen twee bouwlagen met kap hebben. Ook ligt er een voorkeur voor seniorenwoningen. Deze uitgangspunten zijn indertijd door het college bekrachtigd.

GEEN AFKOOP In oktober 2013 besluit het college opnieuw aan deze uitgangspunten vast te houden. Het plan dat op dat moment is ingediend, voldoet niet volgens het college. GBV moet met een ander plan komen.

Eind 2014 is er ambtelijk gesproken over de afkoop van sociale woningenbouw, en over een mogelijke uitruil met duurzaamheid. De gemeente heeft GBV toen ook doorverwezen naar woningcorporatie Lekstede, met wie de gemeente een intentieovereenkomst heeft voor het realiseren van sociale huurwoningen.

VLUCHTELINGEN In het najaar van 2015 is de locatie Oude Haven in beeld geweest als (tijdelijk) opvangmogelijkheid voor vluchtelingen. Toen dit jaar de discussie over sociale huur prominent op de agenda van de gemeente kwam te staan, wilde GBV opnieuw in overleg treden met het college. Dat gebeurde in januari met wethouder Zakee.

GEEN REK Nu in maart besluit het college dat het een duidelijk signaal wil afgeven aan de initiatiefnemer; bestuurlijk overleg zal niet meer leiden tot loslaten van de norm van 30 procent sociale woningbouw. Al sinds 2011 is het duidelijk dat het plan sociale huur moet bevatten, zo stelt het college eind maart. Dit kan niet zo maar worden losgelaten. Omdat het ook voor andere woningbouwprojecten geldt in de gemeente. Het Actieplan Sociale Woningbouw benadrukt dit nog eens. Dus bij de gemeente ligt er geen ruimte om de sociale woningbouw component op te rekken.

GESPREK Hoe is dit voor de initiatiefnemers? Adviseur van de GBV groep René Walburgh Schmidt: "De gemeente wil in gesprek blijven. Dat gaan we doen." Meer wil hij op dit moment niet zeggen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie