Dorpsbijeenkomst toekomst van Bunnik

6 april 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Afgelopen woensdagavond was de gemeente uitgebreid in gesprek met de samenleving. Om ideeën, wensen, meningen en dromen voor de toekomst van de Bunnik op te halen. Zo'n 130 mensen waren in goede sfeer in De Landgoederij in Bunnik bijeen.

Het was een avond over de nabije toekomst van Bunnik, zo zei burgemeester Hans Martijn Ostendorp bij aanvang. "Als we kijken naar een periode van 7 tot 10 jaar, welke gemeente willen we dan zijn? Het is niet de bedoeling de toekomst vast te spijkeren, maar om richtingen op te halen."

Er waren zo'n 700 mensen uitgenodigd, zo legde de burgemeester uit. Waarvan zo'n 200 'ususal suspects' en daarmee bedoelde hij de groep inwoners die al regelmatig actief meedenkt. Verder waren er 500 mensen willekeurig uit het bevolkingsregister getrokken.

THEMA'S Met aan elke tafel een gespreksleider en een verslaglegger, beiden werkzaam bij de gemeente Bunnik, begon de avond met het uitspreken van een wens: ''Als ik het voor het zeggen had dan …" Vervolgens was de vraag om Bunnik te koppelen aan een bekende Nederlander, waarmee iets kon worden aangegeven over de identiteit van het dorp. Daarna werden er per tafel drie thema's uitgekozen die het belangrijkst worden geacht. Er was keuze uit de waaier: zorg, identiteit, woningbouw, voorzieningen, duurzaamheid, landbouw, verkeer, recreatie, regio, participatie, bedrijvigheid, innovatie, en driekernenbeleid. Ten slotte lag er nog de vraag welke kansen inwoners zien voor de toekomst van Bunnik.

EIGENHEID Voorzitter Frans Werter haalde aan het einde van de avond per tafel wat opmerkingen op. Eén tafel had gezocht naar manieren om iedereen te betrekken en had gesproken over de verantwoordelijkheid voelen voor elkaar. Aan andere tafel was de zelfstandigheid van Bunnik onderwerp van gesprek geweest, en daar kwam geen eensluidende mening naar boven. Andere inwoners brachten in vooral echt in beweging te willen zijn met nieuwe economie en initiatieven, maar wel veranderen vanuit de eigenheid. Elders was nagedacht over het behouden van de eigen kracht in relatie tot een duurzame toekomst met participatie vanuit inwoners. Ook was er een tafel die levensbestendig bouwen en wonen voor jong en oud als belangrijk thema naar voren had gehaald. De twee aanwezige jongeren noemden vooral dat woningen te duur zijn voor hun leeftijdscategorie, en dat uitgaansleven en recreatie wel een boost mogen krijgen.

SFEER Burgemeester Hans Martijn Ostendorp zei na afloop dat hij ontzettend had genoten van de goede sfeer. "Het is echt een gesprek op inhoud geworden. Ik ga met een gelukzalig gevoel naar huis en ik ben zeer benieuwd naar de uitkomsten. De input van deze avond wordt samengebracht met de uitkomsten van het burgerpanel, waar al ruim 150 mensen aan hebben meegedaan. Voor alle inwoners geldt dat er nog steeds kan worden gereageerd via de site www.bunnik.nl/verbindend-vooruitzicht. En vraag het ook aan jullie kinderen."

VERBINDEND VOORUITZICHT Uiteindelijk wordt alles gebundeld tot een strategische agenda, die 'Verbindend Vooruitzicht' gaat heten. Deze agenda zal op hoofdlijnen de koers voor de toekomst uitzetten. Voor het zover is wordt de 'gespreksstof' die uit de samenleving is opgehaald in een eerste concept op 21 april met de gemeenteraad besproken.

Op 2 juni komt de strategische agenda in het Open Huis en op 23 juni volgt de behandeling in de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie