Waterliniemuseum Fort bij Vechten Open Monument van de Maand

25 maart 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK Elke maand wordt een Nederlands monument extra onder de aandacht gebracht als Open Monument van de Maand. Waterliniemuseum Fort bij Vechten is uitgeroepen tot Open Monument van de Maand april 2016. Op zondag 3 april Is het museum gratis toegankelijk en zijn er rondleidingen over het fortterrein.

WATERLINIE IN BEELD Fort bij Vechten is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Dit sfeervolle, groene fort met zijn karaktervolle historische gebouwen is het op een na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds oktober 2015 is hier het Waterliniemuseum gevestigd. Dit interactieve museum voor jong en oud vertelt het verhaal van de waterlinies in Nederland. De tentoonstelling over de waterlinies is gevestigd in een prachtig, nieuw gebouw ontworpen door Anne Holtrop. Net als veel van de historische gebouwen is ook dit met grond gedekt. In de patio ligt een 50 meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie met rivieren en polders die echt onder water lopen. Een van de topattracties in het museum is een virtuele parachutesprong boven de linie met een oculus rift bril. Naast deze hoofdtentoonstelling zijn er verspreid over het terrein meerdere exposities en wandelingen. In het reduit vertelt soldaat Been hoe het was om te leven op een fort tijdens WOI. Deze tentoonstelling in het mooiste gebouw op het fort is speciaal gemaakt voor kinderen. Vanaf 17 april staat de tentoonstelling 'Forten van Boven' op het buitenterrein. Deze tentoonstelling is ontwikkeld in het kader van de Unesco nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en geeft een prachtig beeld van de grote verscheidenheid aan forten in de waterlinie.

TERUG NAAR DE ROMEINEN De geschiedenis van deze plek gaat terug tot de Romeinse tijd. In het jaar 4 na Chr. lag ten westen van het huidige fort het castellum Fectio. Voor zover bekend is dit het enige fort in Nederland dat onderdak bood aan een complete ruiterafdeling. Rond het fort lag een kampdorp, de vicus. Resten van de bewoning en grafvelden liggen onder het waterliniefort. De tentoonstelling 'Romeins Vechten' laat het dagelijkse leven in de Romeinse tijd zien. Het castellum is zichtbaar gemaakt in het landschap en vrij te bezoeken.

KRACHTPATSERS IN DE NATUUR Ook de natuur heeft een plek op het fort. Een aantal gebouwen is gereserveerd voor vleermuizen en niet toegankelijk voor publiek. Het informatiepunt 'Krachtpatsers in de Natuur' van Staatsbosbeheer gaat over de natuur op de forten. Vanaf hier start ook een vrolijke en leerzame tocht over het terrein, vol opdrachten voor kinderen. In een strook van 80 meter breed zijn de wallen en profielen uit 1880 hersteld.Deze combinatie van cultuur, geschiedenis en natuur maakt het fort uniek.

PROGRAMMA Op zondag 3 april 2016 is het Waterliniemuseum gratis opengesteld voor publiek van 10.00 tot 17.00 uur. Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er gratis rondleidingen over het fortterrein. Adres ingang en parkeerplaats: tegenover Achterdijk 21, Bunnik. Kijk voor meer informatie op www.waterliniemuseum.nl of www.fortvechten.nl Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie