Sociale woningbouw op de Kromme Rijn

30 maart 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK Het Actieplan Sociale woningbouw heeft een update gekregen. De gemeente Bunnik overweegt nu ook om huisvesting te organiseren op woonboten op de Kromme Rijn. De meest ideale plek zou zijn, de oever van de Kromme Rijn nabij de golfbaan.

ACHTERSTAND Eerder al gaf het Actieplan Sociale woningbouw van het college van B&W de nodige roering in de gemeenschap. In het Actieplan werden plekken in de dorpen aangewezen om sociale woningbouw te plegen. Het ging vaak om waardevol groen in de drie kernen. De gemeente wil zo haar achterstand proberen in te halen. Bunnik ligt met haar 16 procent aan sociale woningen ver onder de norm van de in deze regio afgesproken 30 procent.

VOLKSTUINEN Eén van de ideeën uit het Actieplan was sociale woningbouw op de plek van de volkstuinen in Odijk. De tuindersvereniging kwam succesvol in actie en wist de gemeenteraad te overtuigen deze locatie te schrappen. De gemeente had bedacht hier plek 25 woningen te bouwen. Omdat die niet  doorgaan is de gemeente verder op zoek gegaan. Precies op dat moment meldde dr. IJf Bootsma zich bij de gemeente, een projectontwikkelaar die sociale woonarken aan het ontwikkelen is. Hij kwam op dit idee omdat Nederland zo'n waterrijk land is.

SOCIALE WOONARK ,,Woonarken zijn tegenwoordig ware paleisjes, die ook wel watervilla's worden genoemd. De uitstraling wordt steeds luxer en in die zin zou het niet misstaan in het prachtige landschap van de Kromme Rijnstreek", aldus projectontwikkelaar dr. IJf Bootsma, die altijd in is voor innovatieve oplossingen. ,,Maar zo ver zou ik toch niet willen gaan. Mijn keuze is gevallen op een wat kleiner type ark. Deze drijvende woningen zijn ook nog eens volledig duurzaam. Via een ingenieus zon- wind-en watersysteem generen ze hun eigen energie. Dat maakt ze uitermate geschikt voor mensen die maandelijks wat minder in de portemonnee hebben."

ENERGIE NEUTRAAL Voor de verwarming wordt energie uit het water onttrokken door middel van een warmtepomp. De op het dak opgewekte energie uit zonnepanelen dekt de gehele elektrabehoefte. Een composttoilet zorgt voor vermindering van het watergebruik. Ook worden er gestudeerd op het plaatsen van kleine windmolentjes. ,,Het wordt er heerlijk wonen", aldus Bootsma. ,,De positie van de ramen is afgestemd op de omgeving met uitzicht over het water en over Kromme Rijnstreek."

VERGUNNING Aangezien de gemeente Bunnik duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, benaderde dr. IJf Bootsma deze gemeente. Ook heeft hij banden met Bunnik, in zijn jeugd spelevaarde hij vaak op de Kromme Rijn. Bootsma overweegt een vergunning aan te vragen voor een tiental van dergelijke scheepjes. Belangrijk zijn de toekomstige gesprekken met het waterschap, die als beleid heeft dat er geen schepen mogen liggen in het stroomgebied van de Kromme Rijn.

TOEWIJZING Omdat dr. IJf Bootsma van een transparant proces houdt, nodigt hij voor-en tegenstanders uit zich aan te melden bij de Facebookgroep 'Sociale woonarken op de Kromme Rijn'. Mensen die op 1 april lid worden van deze groep krijgen voorrang bij de toewijzing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie