Tunnel open, overweg dicht

30 maart 2016 om 00:00 Voorpagina

BUNNIK Met speeches van onder meer wethouder Rob Zakee en de regiodirecteur van ProRail en muziek van Popkoor Bunnik werd vorige week donderdag de nieuwe fietstunnel in Bunnik geopend. Met de opening van deze tunnel werd de spoorwegovergang van de Groeneweg overbodig. Die werd dan ook afgelopen weekend verwijderd. Uit onderzoek blijkt dat de meeste omwonenden blij zijn met de tunnel.

Agnes Corbeij

De fietstunnel is onderdeel van een groter project, met als doel de spoorwegovergang bij het station, de Groeneweg, te sluiten. Het aantal treinen neemt toe en daarmee neemt de veiligheid van de overweg af. Eerder werd de Baan van Fectio al verlengd. Daar werd ook een autotunnel aangelegd, ten westen van het station. Die is al een aantal maanden in gebruik.

SAMENWERKING Wethouder Rob Zakee en regiodirecteur van ProRail, Cees de Vries spraken over een goede samenwerking. Ook keken ze tevreden terug op de versnelde bouw van de tunnel. Gedeputeerde Verbeek zei blij te zijn met de fietstunnel omdat het de veiligheid in de provincie weer verder verbetert. Directeur Teeuw van Gebr. De Koning, de aannemer van het project, is trots op het resultaat en op zijn medewerkers.

Liften en trappen bieden toegang tot de perrons van het station. Het station is nog niet helemaal af. Er komen nog 336 permanente fietsklemmen bij. In totaal is er dan plek voor 696 fietsen. Als de overweg is verwijderd komen er nieuwe parkeerplaatsen voor auto's langs de Runnenburg. Het Stationsplein krijgt dan ook weer een groenere uitstraling.

ONDERZOEK ProRail liet twee keer een onafhankelijk onderzoek uitvoeren over overlast van de bouw en vertrouwen in ProRail en de bouwers. De eerste keer deden 302 omwonenden mee, de tweede keer 193. Daaruit bleek onder meer dat de meeste deelnemers de aanleg van de tunnels een goede zaak vinden, omdat er minder verkeer door het dorp gaat.

Maar veel omwonenden gaven in het eerste onderzoek ook aan bang te zijn voor waardedaling van de woning of scheurvorming als gevolg van de bouw. Uiteindelijk gaf 12 procent van de 193 deelnemers van het tweede onderzoek aan veel hinder ervaren te hebben van de bouw. De resultaten van de onderzoeken zijn te vinden op de website van de gemeente.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie