Opvallend citaat

21 maart 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Elke week creëren wij met een aantal mensen het Bunniks Nieuws. U ziet het resultaat, maar u weet niet welke redactionele keuzes daaraan vooraf gingen. In deze nieuwe column besteed ik eens per maand aandacht aan zaken die normaal gesproken op de achtergrond blijven.

Vorige week kreeg ik een mailtje van Mark Kemna uit Werkhoven. Hij had 't Groentje die week als gevolg van een zin 'met een heel vervelend gevoel uitgelezen'. Het ging over het artikel van de week ervoor over Rhijnhaeghe. Het was een verslag van de informatieavond over de bouwplannen op deze locatie in Bunnik. Ik was die avond aanwezig. Veel omwonenden die ik daar sprak waren niet blij met de hoogte van 15 meter op het hoogste punt en het aantal van 120 woningen. 'Te veel, te hoog', vertelden tientallen mensen mij.

Mark Kemna had zich in het artikel aan één zin geërgerd. Het ging om een citaat van de projectontwikkelaar Menno Schapendonk van Sustay. Hij verdedigde zijn bouwplannen door de aanwezigen op de informatieavond te wijzen op de alternatieven. Schapendonk zei letterlijk: "Het COA heeft ook een oogje op dit gebouw. Hier kun je een heel aantal vluchtelingen in kwijt. U kunt zich afvragen wat u liever heeft."

Kemna schreef mij: "Een verschrikkelijke opmerking waar ik verder geen woorden aan vuil maak. Getuigt het van journalistieke scherpte dat zo'n opmerking bijna achteloos in een artikel opduikt, waarna de volgende alinea weer vrolijk doorbabbelt over de bijeenkomst?" Voor publicatie had ik over dit citaat overlegd met een collega. Ik twijfelde er zelf ook over. Vond het nogal wat. Maar opvallend genoeg was er tijdens die informatieavond niemand die erop reageerde.

De angst voor de komst van vluchtelingen is nu eenmaal aanwezig in de maatschappij, ook in Bunnik. Of die gegrond is of niet, laat ik aan u. Net zoals ik het oordeel over dit citaat van Schapendonk aan de lezers wilde overlaten. Kemna waardeert dat. Hopelijk u ook.

Heeft u ook een vraag? Ik hoor het graag: a.corbeij@bdu.nl

Agnes Corbeij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie