CDA ziet problemen aanbesteding Bimo

23 maart 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK Dat er dingen niet correct zijn verlopen bij de aanbesteding van het scholeneiland in Odijk in 2005, is vorige week door de gemeente naar buiten gebracht. De Rijksrecherche onderzocht de zaak en kreeg niet helder waarom Bimo boven Bohan werd verkozen. Maar zag er ook geen strafbare feiten in. Het rapport wordt donderdag 24 maart om 21:15 uur in het Open Huis besproken. Het CDA stelde er schriftelijke vragen over.

Omdat het CDA van mening is dat het college in haar raadsvoorstel bij het rapport zich niet uitspreekt over de juistheid van het optreden van het college uit 2005 - dat onder andere uit het huidige raadslid Hein Hoitink (Liberalen) bestaat - heeft het CDA een aantal schriftelijke vragen gesteld. Leny Visser (CDA): "Er zijn diverse ernstige tekortkomingen geconstateerd die het basisprincipe van een eerlijke aanbestedingsprocedure geweld aandoen. Het feit dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd betekent niet dat het maar om een beperkt probleem gaat."

Het CDA wil weten hoe het college zelf denkt over deze kwestie. Is bijvoorbeeld het vertrouwen geschonden tegenover inwoners van de gemeente? Moet hier dan actie op worden ondernomen?

HOOR WEDERHOOR Verder is er door de recherche geen hoor en wederhoor gepleegd. Er zijn alleen dossiers onderzocht en de vraag is of betrokkenen uit die tijd nog moeten worden gehoord?

BEPERKT DOSSIER Ernstig is ook dat er nogal wat documenten ontbraken aan het dossier dat de rijksrecherche te zien kreeg. Het CDA vraagt zich af of er notities bewaard hadden moeten worden, of deze dossiervorming wel klopt met de regels?

Naar opvatting van het CDA zijn in deze kwestie niet zozeer de procedures in het geding, maar er wordt iets zichtbaar dat te maken heeft met de cultuur op het gemeentehuis, je zou dat ook een werkstijlprobleem kunnen noemen. Het CDA vraagt zich af of dit dan wel met een nieuw administratief softwarepakket kan worden opgelost? Deze oplossing werd eerder gekozen toen de rechter de dossiervorming van de aanbesteding voor het Rijneiland een onvoldoende gaf. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie