Samen plastic opruimen

16 maart 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Liwa, Hylke en Joppe van de Anne Frankschool hadden eerder dit jaar wethouder Rob Zakee (P21) op het gemeentehuis bezocht om uit te leggen hoe ze het probleem van plastic zwerfafval willen gaan oplossen. Op 19 maart haken de kinderen aan bij de Landelijke Opschoondag. Om hun klasgenoten te motiveren hielden ze vrijdagochtend een presentatie in groep 4 en 6. Dat gebeurde in aanwezigheid van de wethouder.

Kuun Jenniskens

Allereerst vroeg wethouder Rob - zoals de kinderen hem noemen - waar in Bunnik eigenlijk zwerfafval te vinden is? De kinderen noemden de AH, de Blokker, het bos, de Kromme Rijn, sloten en weilanden, het station, de sportvelden. Bij school natuurlijk. Ook bij alle prullenbakken waar het vuil makkelijk uit kan waaien.

Liwa legde vervolgens uit hoe gevaarlijk plastic is en dat we hier echt iets aan moeten gaan doen. Hylke vertelde de kinderen van hun bezoek aan wethouder Rob. Joppe nodigde de kinderen van groep 4 en 6 uit voor zaterdag 19 maart. De kinderen legden uit wie welk plastic zou opruimen. Het gaat om voedselverpakkingen, flessen, ballonnen, snoepverpakkingen, doppen, touwen, netten en kleine stukjes plastic.

HESJES Liwa, Joppe en Hylke lieten zien dat er op zaterdag 19 maart voor iedereen een hesje is, met handschoenen en een vuilniszak. Liwa's vader had een mooi logo met 'Heel Bunnik ruimt op' op de hesjes gestempeld.

KLOKHUIS Vervolgens keken groep 4 en 6 naar een Klokhuisfilmpje. Met veel uitleg over plastic. Dat er bijvoorbeeld ook plastic is dat je niet ziet, omdat het in je shampoo zit. Ook dat gaat via de sloot en een rivier naar de oceaan - waar een vis het opeet, die wij dan weer opeten. Er was ook uitleg over 'plastic soep'. Dus hoe door stromingen in de oceaan plekken ontstaan waar al het plastic bij elkaar komt.

SAMEN DOEN Het idee is dat zwerfafval de verantwoordelijkheid van iedereen is. Dat het misschien wel onmogelijk is om het plastic uit de oceanen te halen. Maar dat het echt moet lukken om er samen voor te zorgen dat er geen plastic meer bij komt. Als iedereen elke dag één stuk plastic zou oprapen, zou het al een succes zijn.

Wethouder Rob legde uit dat de gemeente het plastic ophaalt met een vrachtwagen. Dat er straatvegers zijn. Maar dat de gemeente het niet alleen kan.

QUIZ De moeder van Liwa, die bij de gemeente werkt, presenteerde samen met de wethouder een quiz. Die was best moeilijk. Bijvoorbeeld de vraag of een blikje, of een flesje Fanta sneller vergaat? Nou, een blikje doet er 50 jaar over. Maar een flesje vergaat helemaal niet. Het flesje valt op den duur in stukjes uiteen, zo klein dat ze niet te zien zijn.Doe je mee? Kom dan op zaterdag 19 maart om 14 uur naar de Anne Frankschool. Om 16 uur eindigt het opruimrondje bij de AH. Vooraf graag aanmelden met een email aan rscheifes@gmail.com. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie