Keuze voor Bimo niet helder

16 maart 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK De Rijksrecherche vindt aanbesteding scholeneiland niet correct. Weliswaar zijn er door de gemeente geen strafbare feiten gepleegd tijdens de aanbesteding van 2005 voor het scholeneiland in Odijk, maar zeker is dat hij niet correct is verlopen. De criteria waren niet helder. Het is niet te achterhalen waarom Bimo het won van Bohan. Dat is het oordeel van de rijksrecherche. Het was 't Groentje die dit balletje aan het rollen bracht door in 2007 te onderzoeken of Bimo bij deze aanbesteding met voorrang had mogen voorsorteren.

Kuun Jenniskens

Rijksrecherche noemt in haar rapport vier punten die niet helder worden: het toevoegen van Bohan als zesde partij; het beoordelen van de inschrijvingen; de mogelijkheid van een tweede bieding aan Bohan en Bimo, terwijl andere inschrijvers die niet kregen; en de onbegrijpelijke uiteindelijke keuze voor Bimo. Volgens de Rijksrecherche ontbreken er zoveel documenten, dat het onmogelijk is om bepaalde keuzen van de gemeente te verifiëren of te duiden.

BOHAN Zo is niet duidelijk geworden waarom Bohan ineens ook mocht inschrijven. Ambtenaren stelden vijf partijen voor, en het college voegde hier zelf Bohan aan toe. Het college besloot op dat moment ook zelf de beoordeling te gaan doen, en dit niet over te laten aan een projectgroep. Het dossier bevat nergens uitleg over deze gang van zaken, aldus de recherche.

TOETSING In de aanbestedingsbrief van 20 september 2005 worden criteria genoemd. Maar de recherche krijgt niet helder of en hoe hieraan is getoetst. Op 23 november blijkt Bimo het hoogste te scoren, en Bohan blijkt een goede tweede te zijn. Omdat het plan van Bimo deels is gericht op groepswonen, en dat van Bohan niet - en ze ook beiden andere parkeeroplossingen bieden - zijn beide plannen lastig te vergelijken. De gemeente laat ze daarom nogmaals een bieding doen. Rijksrecherche noemt dit ten opzichte van de drie afvallers, in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

PARKEREN Wat ook niet helder wordt is of er wel is gescoord op parkeren, terwijl dit wel als criterium in de brief stond. Het is zeer opmerkelijk dat Bimo op dit onderdeel geen puntenaftrek kreeg, terwijl Bimo het parkeren anders had uitgewerkt dan de gemeente wilde. Bohan kreeg daarentegen wel puntenaftrek voor de stedenbouwkundige korrel en voor het ontbreken van groepswonen. Nergens blijkt op grond waarvan. De recherche begrijpt de puntenaftrek niet, omdat de burgemeester op het collegebesluit liet aantekenen dat Bohan beter in de omgeving past qua beeldkwaliteit.

WAAROM BIMO? Ook al biedt Bohan de gevraagde 4,5 miljoen, toch valt de keuze op Bimo en de recherche begrijpt dit niet. Zeker gezien de opmerkelijke tegenstem van de burgemeester. Een toelichting wordt dus node gemist. Mede omdat Bohan ook nog eens 5 ton meer biedt. De recherche noemt dit 'verwonderpunten' en ziet er geen strafbare feiten in.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie