Wmo-raad wordt Adviesraad Sociaal Domein

9 maart 2016 om 00:00 Nieuws

ODIJK De Wmo-raad wordt doorontwikkeld tot de Adviesraad Sociaal Domein (ASD). Dit is nodig omdat het Sociale Domein verbreed is en niet alleen meer bestaat uit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo), maar ook uit Jeugdzorg en Participatiewet. De raad vertegenwoordigt niet langer alleen cliënten, maar meerdere partijen - zoals mantelzorgers.

Tijdens het Open Huis kwamen Hanke Mensink en Adrienne Naron de verandering uitleggen: "Omdat we van verzorgingsstaat gaan naar participatiesamenleving wordt onze doelgroep binnen het sociale domein breder. We zijn nog steeds een onafhankelijk orgaan dat cliënten vertegenwoordigt die bij de gemeente op de stoep staan: ouderen, jeugd, kwetsbare burgers. We leggen steeds een link tussen bewoners en het beleid van de gemeente. Daarbij stemmen we vooral af op de zorgvraag."

Binnen de raad zijn er expertgroepen, zoals op het gebied van zorgverzekeringen en jeugdzorg. "Als een inwoner een vraag bij ons neerlegt bespreken we die eerst in de expertgroep en daarna in de Adviesraad." De ASD geeft de gemeente zowel gevraagd, als ongevraagd advies. Een gemeentewoordvoerder zegt dat de raad in 2014 20 zwaarwegende adviezen heeft gegeven. "De teneur daarbij is, dat we alle adviezen vroeg of laat opvolgen."

Speerpunten vanuit de ASD zijn : het ondersteunen van mantelzorgers (bijvoorbeeld via het mantelzorgcompliment); oog hebben voor de zelfstandigheid van bewoners, bijvoorbeeld in contact met de Huiskamer van Odijk; het participeren bij de inkooptafel van de Jeugdzorg; respijtzorg; ontwikkelingen rondom het PGB in de gaten houden.

Verder vindt de raad het belangrijk dat de gebruikers van de Wmo weten dat het mogelijk is om een onafhankelijke cliëntondersteuner in te schakelen voor hun gesprekken met de gemeente.

Belangrijke activiteit is de jaarlijkse cliëntenmiddag, om het contact met de achterban te waarborgen. Dit jaar wordt deze op vrijdagmiddag 10 juni gehouden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie