Mooie samenwerking UMC Utrecht Cancer Center en Vroeg

29 februari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

BUNNIK Per jaar krijgen ongeveer 15.000 mensen in Nederland te horen dat zij darmkanker hebben. Darmkanker komt dus vaak voor. Wat zijn de risicofactoren? Is darmkanker te genezen? Welke behandelingen zijn er? In maart is het darmkankermaand en daarom vraagt het UMC Utrecht Cancer Center aandacht voor deze aandoening.

Het is niet mogelijk om de exacte oorzaak van darmkanker aan te wijzen. Een belangrijk risicofactor is je leefgewoonten: overgewicht, het eten van veel (rood) vlees, te veel alcohol, te weinig beweging en waarschijnlijk ook roken vergroten het risico op darmkanker.

Bij gezonde leefgewoonten hoort ook voldoende vezels. Vezels stimuleren de darmwerking en zorgen ervoor dat voedingsstoffen beter door het lichaam opgenomen kunnen worden. Daarnaast zorgen vezels voor bescherming tegen darmkanker. Voedingsvezels hebben invloed op de snelheid waarmee voedsel het maag-darmstelsel passeert. Bepaalde vezels nemen vocht op, waardoor het volume van de

ontlasting vergroot wordt en de ontlasting zachter wordt. Dat verkleint de kans op obstipatie. Vezels zitten onder meer in groente, fruit en brood.

BAKKERIJ-RESTAURANT VROEG

Speciaal voor de darmkankermaand in het UMC Utrecht Cancer Center heeft Bakkerij Vroeg een brood ontwikkeld. Het brood, genaamd Vezelbonk, zit vol extra vezels. Het brood bevat onder andere: gerst, rogge, rode tarwe, speltkorrels, pruimen, abrikozen, sinaasappel en rozijnen.

Dinsdag 1 maart en woensdag 2 maart zal Bakkerij-Restaurant Vroeg, tussen 10:00-13:00 uur, in de hal van het UMC, aanwezig zijn om de bezoekers van deze Vezelbonk te laten proeven.

De gehele maand maart is de Vezelbonk verkrijgbaar bij restaurant Vroeg en restaurant de Brink (UMC Utrecht).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie