Opladen met zonnepanelen

2 maart 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK Tankstation De Forten langs de A12 in Bunnik heeft momenteel één laadpaal staan voor elektrische auto's. De gemeente Bunnik heeft aan Mistergreen een vergunning afgegeven om hier een afdak boven te plaatsen. Hierop komen zonnepanelen.

Het wordt een afdak van 13 bij 5 meter waar in 3 rijen van 13, dus samen 39 zonnepanelen, worden geplaatst. Renke Barendrecht van Mistergreen: "Het is fijn dat mensen droog staan, in dat half uur dat ze bij de snellader moeten wachten. Dat past bij onze bedrijfsvisie. Ook dat er wifi en koffie nabij te verkrijgen is."

ZONNE-ENERGIE "De energie van deze 39 zonnepanelen gaat ofwel de auto in, of het elektriciteitsnet op", legt Barendrecht uit. "De zonnepanelen geven onvoldoende energie om een auto volledig op te laden. Zonne- energie is te langzaam voor onze snelladers. Dat vraagt om zo'n grote kracht, dan heb je misschien wel 500 panelen nodig. Ik verwacht dat we met dit afdak 1/5 via zonne-energie bijdragen en dat de rest via het net gaat."

BATTERIJ Mistergeen - een leasebedrijf met elektrische auto's die laadpalen voor hun klanten plaatst - wil ernaar streven om meer en meer zonne-energie te gebruiken. "In de toekomst willen we binnen ons bedrijf ook nog een stap maken om batterijen te gaan plaatsen bij onze snelladers, dan kunnen we misschien wel volledig gaan draaien op zonne-energie."

BUNNIK IDEAAL De laadpaal in Bunnik wordt goed bezocht, zo'n 8 tot 12 auto's per dag tanken er bij. Er kunnen 2 auto's tegelijk worden opgeladen. Barendrecht noemt Bunnik een ideale plek, omdat het zo centraal ligt. Hij verwacht dat het gebruik van elektrische auto's alleen maar blijft stijgen. Renke Barendreacht: "Elektrisch rijden is nog steeds drie keer goedkoper dan benzine. Zelfs als de elektriciteit van een kolencentrale afkomt, is het nog steeds 20 procent duurzamer dan een benzine auto."

Mistergreen verkreeg in 2012 een concessie van Rijkswaterstaat om op De Forten snelladers te plaatsen. In Nederland zijn er indertijd door Rijkswaterstaat 200 plaatsen aangewezen voor snelladers bij benzinestations. Mistergreen is een kleine speler op deze markt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie