Gemeentehuis ontruimd door lek koelsysteem

24 februari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK De eerste en tweede verdieping van het gemeentehuis in Odijk werden maandagmiddag korte tijd ontruimd vanwege een lekkage van koelmiddel in het computercentrum. Door de lekkage ging de gasblusinstallatie af waardoor een zuurstofverdrijvend gas vrijkwam. De brandweer loste het probleem op.

Bij de gemeente kwam maandag een melding binnen via Noodnet B.V. dat de temperatuur in de serverruimte op de eerste verdieping in de westvleugel te hoog werd. De gemeente belde het bedrijf dat daarvoor verantwoordelijk is en die stuurden rond 14.30 uur een monteur.

RESET De monteur zag dat er storing was in de koelinstallatie in de serverruimte. Hij voerde een reset door. Tijdens het proefdraaien is er een pakking uit de vloeistofklep gesprongen, waarschijnlijk de oorzaak van de storing. Daarbij ontsnapte koudemiddel dat in aanraking kwam met een automatische brandmelder, die afging. De aanwezige blusgasinstallatie voerde vervolgens een blussing uit met een zuurstofverdrijvend gas, argon. Dat is een beveiliging, om te voorkomen da er brand uitbreekt.

De gemeente heeft naar aanleiding van de blussing en de brandmelding de brandweer ingeschakeld. Die heeft het hele gebouw ontruimd. De ambtenaren konden in de centrale hal wachten. Omdat de liften uit voorzorg waren stilgezet, hebben brandweerlieden mensen die slecht ter been zijn, de trap af geholpen. Ook hebben zij de eerste verdieping geventileerd, totdat het zuurstofgehalte zich weer op een normaal peil bevond. Na ruim een uur heeft de brandweer het gebouw en de eerste verdieping weer vrijgegeven voor normaal gebruik.

Een lek in de koelinstallatie is, voor zover bekend bij de gemeente, nooit eerder voorgekomen. De komende dagen wordt de koelinstallatie vervangen. Bezoekers van het gemeentehuis ondervinden daar geen hinder van.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie