Kees Monderen (SV Odijk judo) is expert G-judo

10 februari 2016 om 00:00 Sport

ODIJK Kees Monderen (75) uit Odijk begon zestig jaar geleden met judo. Hij zat jarenlang in het bestuur van de Odijkse judovereniging en traint de reguliere groep judoka's. Maar hij zet zich ook al jarenlang in voor G-judo. Hij zit in de G-commissie van de judobond. En hij traint sinds begin jaren negentig de G-groep in Odijk, die vorig jaar naar Doorn verhuisde.

Agnes Corbeij

Van zijn vijfde tot zijn 27e turnde Kees. ,,Ik zat in de selectieploeg en turnde drie keer per week. Ik viel nogal eens van de rekstok of op de lange mat. Ik wilde goed leren vallen, om blessures te voorkomen." Zodoende begon op zijn 14e zijn judocarrière. Er zijn veel gelijkenissen tussen turnen op de lange mat en judo. ,,Eigenlijk doe je hetzelfde. Alleen moet het bij turnen allemaal netjes, terwijl je bij judo veel meer je hoofd beschermt. Er komt ook veel balans bij kijken." 

RUIMTEVAART Op zijn 27e stopte Kees met turnen. ,,Ik trouwde, kwam in Odijk te wonen en was druk met mijn werk." Kees werkte 40 jaar lang in de ruimtevaart, aan de Universiteit Utrecht. ,,Het was mijn taak om de elektronica te onderhouden en nieuw aan te schaffen. Het was een boeiende periode, omdat de eerste Spoetnik de ruimte in ging en de satellieten in opkomst waren."

Vijf jaar lang judode Kees niet, tot zoon Martin ging judoën. ,,Ik kwam in het bestuur en ging zelf ook weer trainen."

Kees was eerst algemeen lid en later penningmeester en jarenlang voorzitter. Kees ging ook lesgeven, in Werkhoven. In 1990 kwam de G-judo in opkomst - judo voor gehandicapten - en kwam er ook een groep in Odijk. Die ging Kees al snel zelf trainen. Door de jaren heen deed Kees hiervoor veel cursussen. ,,Vanaf het begin kwamen zeven mensen van Bartimeus, blinden. Vier van hen judoën nog steeds bij ons. De oudste is 63."

ARMKLEM Behalve blinden zijn er ook judoka's in de groep van Kees die doof zijn, lichamelijk beperkt zijn of een verstandelijke beperking hebben. Er is een aantal verschillen met de reguliere sport. ,,Er zijn iets andere regels. Een armklem of verwurging is niet toegestaan bij G-judo." De groep van Kees doet ook veel wedstrijden. ,,Zes keer per jaar hebben we een toernooi. Daarnaast gaan we ook elk jaar naar het buitenland. We zijn al in Griekenland geweest, België, Duitsland, Shanghai, Kopenhagen en Helsinki."

Vorig jaar ging Kees naar het WK in Los Angeles  met de G-judogroep. "Daar wonnen we vier eerste plaatsen. Dat was prachtig."

In het buitenland willen ze graag weten wat de Nederlandse regels zijn. ,,We geven vaak demonstraties. Ik zit ook in de G-commissie van de judobond. Van daaruit helpen we verenigingen die een nieuwe G-judogroep willen starten en willen weten waar ze rekening mee moeten houden."

In Odijk traint Kees ook de reguliere judogroepen. ,,Dat doe ik samen met mijn zoon Martin. Ik train gewoon mee, ik moet ook mijn souplesse behouden." Op zaterdagochtend geeft  Kees ook een G-judogroep les in Nieuwegein. ,,Mijn vrouw zegt wel eens: ´Jij stopt pas met judo als je dood neer valt op de mat.´

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie