Gemeente trekt snippergroen uit verkoop terug

3 februari 2016 om 00:00 Nieuws

BUNNIK De omstreden verkoop van snippergroen van het Eikenpadplantsoen, waar bewoners met elkaar in de clinch zijn geraakt over de aantasting van dit plantsoen, gaat nog maar voor een deel door. Alleen de reeds verkochte percelen worden onttrokken aan het plantsoen. De nog niet verkochte percelen worden door de gemeente uit de verkoop gehaald. Op meer locaties trekt de gemeente snippergroen uit de verkoop terug.

Kuun Jenniskens

De verkoop van snippergroen, waarbij de gemeente als bezuinigingsmaatregel openbaar groen als tuingrond aan particulieren verkoopt, heeft sinds deze zomer tot grote weerstand in de gemeenschap geleid. Op een gegeven moment is de verkoop zelfs stilgelegd.

Het meest ingewikkeld was dit bij het Eikenpadplantsoen, omdat de bewoners daar nog vrij recent samen hadden gestreden voor het behoud van het plantsoen. Hun protesten leidden er uiteindelijk toe dat de gemeente haar plan voor een snelfietspad door het plantsoen introk. Groot was de verbazing toen later bleek dat bewoners van de Gildenringzijde het plantsoen hadden aangekocht om bij hun tuin te betrekken.

88 PROCENT Vorige week werd de uitkomst van een enquête bekend, waarbij 462 stemmen zijn ingebracht. Bijna 88 procent wilde dat de verkoop van snippergroen zou worden gestaakt. Deze mensen hebben voor een deel gelijk gekregen. Op sommige plekken gaat de verkoop niet meer door. Een meerderheid van de tegenstemmers wilde dat alle verkopen zouden worden teruggedraaid, maar zover wil het college niet gaan. Het wil bestaande contracten in ere houden. Er zijn natuurlijk ook mensen voor de verkoop van snippergroen. Uit de enquête bleek dit te gaan om ongeveer 12 procent.

Alle deze commotie heeft bij de gemeente tot een heroverweging geleid. Het college besloot dit al voordat de uitslag van de enquête bekend werd gemaakt. Het bestemmingsplan, dat deze week ter inzage wordt gelegd, kent aan aantal uitzonderingen. Dus niet alle grond die eerder te koop was aangeboden, is in het bestemmingsplan opgenomen.

BEZEMBINDERSPAD Weggelaten zijn de nog niet verkochte percelen aan het Eikenpad. Ook worden de niet verkochte percelen aan het Bezembinderspad die grenzen aan het buitengebied, uit de verkoop teruggetrokken. Ander punt van overweging zijn de niet verkochte percelen aan de Van Zijldreef, bij de entree van het dorp - waarover ook veel mensen zijn gevallen. Ook gaat de verkoop van een groenstrook grenzend aan het Jaagpad op het industrieterrein De Rumpst niet door. Hetzelfde geldt voor een groenstrook achter de woningen aan de Vierhoevenwaard in Odijk.

Het bestemmingsplan ligt vanaf vrijdag 29 januari tot en met donderdag 10 maart ter inzage. Met deze procedure wordt de grond aan de openbaarheid onttrokken en herbestemd als particuliere tuin. In principe kunnen alle inwoners van de gemeente Bunnik een zienswijze indienen. Een gemeentewoordvoerder legt uit dat alleen diegenen die in de nabijheid wonen, formeel worden aangemerkt als belanghebbende.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie