Sporthal wordt nu helemaal van Stichting De Tol

29 januari 2016 om 00:00 Sport

In zeventien jaar zijn financiën flink verbeterd

BUNNIK Zodra de renovatie van de kleedkamers afgerond is, worden deze van de gemeente Bunnik overgedragen aan stichting Sporthal Bunnik, ook wel stichting De Tol genoemd. In 1999 werd het gebouw eigendom van de stichting, gedragen door Midlandia en Celeritas. De oude kleedkamers waren nog van de gemeente. Daar komt nu, 17 jaar later, verandering in. Jarenlang maakten korfbalvereniging Midlandia en handbalvereniging Celeritas uit Bunnik in de winter voor trainingen gebruik van de Churchillhal. Toen de Churchillhal gesloopt werd, staken de verenigingen de koppen bij elkaar.

Agnes Corbeij

GELD In 1997 werd stichting De Tol opgericht, om de droom van een eigen hal te verwezenlijken. Het plan was om bij het clubhuis van Midlandia aan de Tolhuislaan een sporthal aan te bouwen. Jan Wieman, bestuurslid van de stichting: "De gemeente had geld om een nieuwe sportzaal te bouwen, wij wilden een grote sporthal. Daarvoor kregen wij het budget van de gemeente, 600.000 gulden. We konden door een garantstelling van de gemeente 400.000 gulden lenen bij de Rabobank en zelf hebben we 200.000 gulden bij elkaar geschraapt."

Die hoge lening maakte de hele operatie risicovol. Wieman: "Daar hebben we de eerste jaren zeker wel eens wakker van gelegen. Hoe zouden we de begroting rond krijgen? Verhuur in de zomer is altijd een probleem, omdat er dan buiten gesport wordt." Maar het was het risico waard, aldus Van Vulpen. "We hebben eigen zeggenschap en dragen zelf het risico. Dat voelt best lekker. Het is echt een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waar alle leden trots op zijn."

GOEDE STAAT In 1999 werd De Tol opgeleverd. Alleen de oude kleedkamers, die er daarvoor ook al waren, bleven nog van de gemeente. Wieman: "We hebben toen afgesproken dat de gemeente die kleedkamers eerst in goede staat zou brengen. Wij zouden ze overnemen zodra dat zou kunnen zonder dat het zou leiden tot een verhoging van de exploitatiekosten. Dat was in de beginjaren onmogelijk, wegens de hoge rentelasten van de lening."

Sinds tien jaar maakt kinderovangorganisatie Partou overdag gebruik van het clubhuis van Midlandia. Van Vulpen: "Het zorgt voor extra inkomsten voor de club, maar het is ook gewoon zonde om het gebouw overdag niet te gebruiken." In 2011 werd ook het clubhuis van Celeritas aan de Tol vast gebouwd. Ook werden de laatste jaren maatregelen genomen om het gebouw energiezuiniger te maken.

BESLUIT Vorig jaar stapte Wieman naar de burgemeester. "Ik zei dat er nog een besluit van de gemeenteraad uit 1999 lag, dat nog niet was uitgevoerd. Hij heeft dat meteen opgepakt en wethouder Eijbersen heeft het uitgevoerd." De oude kleedkamers zijn gerenoveerd en de stichting heeft geld bijgelegd om de eigen kleedkamers meteen mee te nemen. Van Vulpen: "Het ziet er nu weer prachtig uit, we zijn er erg trots op." Binnenkort worden de kleedkamers officieel overgedragen.

Bestuursleden Rob Kuster, Jan Wieman en Dic van Vulpen inspecteren de gerenoveerde kleedkamers. Foto: Agnes Corbeij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie