27 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Project Betrokken Kinderen gaat weer van start

BUNNIK Voor de tweede keer organiseren Femke Dotman en Monique van Wielink uit Bunnik het project Betrokken Kinderen, dit jaar op 16 en 18 februari. Het doel is om kinderen kennis te laten maken met mensen die ze normaal gesproken niet tegenkomen en daarmee maatschappelijk bewuster te maken. Dit jaar doen er twee keer zoveel organisaties mee als vorig jaar.

De kinderen uit groep 7 en 8 van alle scholen doen weer mee dit jaar. Vorig jaar gingen de kinderen op bezoek bij Vluchtelingenwerk-Samenspraak Bunnik, de lokale afdeling van EHBO, de Moskee in Zeist-West en Education4Kids. De laatste organisatie doet dit jaar niet mee, maar er zijn zes anderen bijgekomen. Dat zijn Conferentiecentrum Samaya, Handje Helpen, sociëteit De Schans, De Ecokring Kringloopwinkel, Voedselbank Zeist en Zorgcentrum Bunninchem.

Agnes Corbeij

VERBINDING Femke en Monique, beiden ouders uit Bunnik, zijn van mening dat de Bunnikse kinderen het over het algemeen heel goed hebben en dat het belangrijk is om ze kennis te laten maken met mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen. Onder het mom van 'Jonge geleerd, oud gedaan', zullen ze zich dan later zelf ook eerder maatschappelijk inzetten, is de gedachte. Monique: "De verbinding tussen verschillende groepen mensen is soms ver te zoeken en dat hopen wij hiermee iets te verbeteren."

Vorig jaar spraken Monique en Femke de hoop uit om dit project als een olievlek te laten groeien. Dat is gelukt. In plaats van vier, doen er dit jaar negen organisaties mee. De manager van Bunninchem was meteen enthousiast. Het project blijkt een echte win-win situatie op te leveren. Femke: "We wilden kinderen graag kennis laten maken met de doelgroep van Bunninchem." Monique van Hoffen is teammanager zorg en welzijn. "We vinden het ontzettend leuk om mee te doen. We halen graag de buitenwereld naar binnen en voor de ouderen is het leuke dagbesteding."

BEROEPSKEUZE Elke Bunniker kent het woonzorgcentrum, maar weinig mensen weten goed wat er binnen de muren van Bunninchem allemaal gebeurt. Monique van Hoffen: "Dat willen we de jongeren graag laten zien. Wie weet worden ze enthousiast over de zorg en heeft het bezoek effect op hun beroepskeuze. Zelf ben ik ook op die manier in de zorg terecht gekomen. Destijds kwam er iemand uit de zorg op school vertellen. Maar om de kinderen naar ons toe te halen is nog leuker."

Samen is er een heel programma opgesteld. Femke: "De kinderen gaan samen met de ouderen op de PG-afdeling zingen en schilderen. Er is een gezamenlijk ontbijtbuffet en de kinderen helpen in de keuken om te portioneren en schoon te maken. Ook doen de kinderen samen met de ouderen oud Hollandse spelletjes en helpen ze de ouderen bij het lezen van de krant. Alles gebeurt in kleine groepen, om het niet te druk te laten worden. Femke: "We hopen dat de kinderen leren dat het fijn is om iets voor een ander te doen zonder er direct iets voor terug te krijgen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie