Ruzie in de coalitie om OZB

25 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

ODIJK De overgang naar de Belastingsamenwerking BghU verloopt wat de fracties van CDA en De Liberalen betreft niet vlekkeloos. Beide partijen hebben vraagtekens bij de procedure die BghU hanteert voor het vaststellen van het percentage voor de onroerend goedbelasting (OZB). Is de Bunnikse inwoner hier wel beter mee af?

Kuun Jenniskens

Coalitiepartijen P21 en De Liberalen stonden zelfs lijnrecht tegenover elkaar. Het werd daardoor een vergadering in slechte sfeer. Al direct toen Leny Visser (CDA) haar termijn begon met een aantal vragen, die kennelijk eerder die avond in het Open Huis waren voorgelegd, ging P21 hier voorliggen omdat het geen zin had alles twee keer te bespreken. Jan Buzepol van De Liberalen nam het voor de oppositiepartij op, omdat een driekoppige fractie zoals het CDA, niet overal tegelijk bij kan zijn.

Voor Paul Heijmerink (P21) en zijn fractie lag het eenvoudig: ,,Wat ons betreft zijn misstanden in het Open Huis weggenomen. Moeten wij ons als raad wel zo met cijfers achter de komma bezig houden? Wij hebben er vertrouwen in dat de onroerend zaakbelasting met niet meer dan de inflatiecorrectie wordt uitgevoerd."

Leny Visser (CDA) stelde vragen bij de vier verschillende percentages die in korte tijd voorbij zijn gekomen. Zij wil goed in beeld hebben wat het gevolg is voor inwoners. Wethouder Rob Zakee (P21) zei dat het om verschillen gaat die voor de inwoners niet waarneembaar zijn. Het gaat om 6 euro meer of minder belasting op jaarbasis.

Visser zei uiteindelijk de cijfers minder belangrijk te vinden dan de systematiek. Daarom bracht ze een amendement in, dat vroeg om het punt te schrappen over de systematiek en nu alleen het percentage vast te stellen omdat de belastingaanslagen de deur uitmoeten. Ze kreeg daarin steun van De Liberalen, de het amendement ook ondertekenden.

MODELWAARDEN Jan Buzepol (Liberalen) wilde wel nadere uitleg over de cijfers: ,,Als er een verschil is van 1,3 procent, dan vertrouw ik die cijfers niet." Na een schorsing legde de wethouder uit dat eerst modelwaarden worden gehanteerd door de BghU en dat die later worden 'gefinetuned'. Jan Buzepol bleef van mening dat deze cijfers teveel fluctueren.

Vervolgens volgden er diverse schorsingen rondom het amendement. Tot de wethouder zei dat hij met het amendement kon leven. Nog voor de zomer praat Zakee met de gemeenteraad over de systematiek en het moment van waardebepaling voor de OZB van 2017.

Vervolgens ergerde P21 zich dat CDA en De Liberalen een amendement indienen, terwijl de wethouder een toezegging had gedaan. Arie Viskil (P21): ,,Wat is dan de waarde van een toezegging van het college? Dat weegt heel zwaar! Dit brengt mij tot twijfel of ik hier wel onderdeel van wil uitmaken." De Liberalen zeiden vertrouwen te hebben in college en wethouder. Na een schorsing stemde P21 niet in met het amendement, maar wel met het geamendeerde voorstel. Maar het was nog niet klaar, hierna moest er nog weer over de stemvolgorde worden geschorst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie