Bedrijventerrein A12 uit de lade

25 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Wat wil de provincie?

Kuun Jenniskens

BUNNIK De Bunnikse Handels en Industriekring (BHIK) was donderdag op bezoek bij de gemeenteraad. Om te spreken over een nieuw industrieterrein nabij de A12. De gemeente maaide met zijn presentatie het gras onder hun voeten weg - het maakte het verhaal van Hein van Zijl namens de BHIK overbodig. Wel zei BHIK blij te zijn dat de gemeente meer blijkt te hebben ondernomen, dan BHIK wist.

Namens de BHIK zaten tijdens het Open Huis aan tafel: Peter Verkerk, Marco Peek en Hein van Zijl. In 2009 legde de BHIK bij de gemeente een onderzoek neer naar de wenselijkheid van een bedrijventerrein. Dit rapport was opgesteld door BUCK. BHIK hoorde vervolgens niks meer. Kennelijk was het in een diepe lade terecht gekomen. Recent moest het BHIK bestuur constateren dat raadsleden van dit rapport niet op de hoogte waren. Dit was aanleiding het rapport opnieuw in te brengen en te bespreken tijdens het Open Huis. Donderdag vond dit gesprek plaats.

Verantwoordelijk wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) gaf eerst het woord aan ambtenaar Fred Odijk. Die vertelde wat met dit plan is gebeurd. "Allereerst is een bedrijventerrein rondom het terrein Kassing/De Raaphof van ongeveer 6 hectare opgenomen in het Structuurplan van de gemeente (2008). De provincie is om een reactie gevraagd, maar die wilde geen uitspraak doen."

Vervolgens is in 2009 de ruimtelijke behoefte in beeld gebracht, samen met BHIK, de provincie en de Kamer van Koophandel. Hierbij is gebruik gemaakt van een zogenaamde SER ladder. Volgens Fred Odijk kwam hier een behoefte uit van 4 hectare op de korte termijn en 2 hectare op de lange termijn. "Het BUCK onderzoek van de BHIK is opgenomen in de SER-ladder en de gemeenteraad heeft ingestemd met deze ladder."

"Over deze SER-ladder wilde de provincie wederom geen uitspraak doen", zo zei Fred Odijk. "Ook vanwege de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie die toen in de maak was. Als gemeente zijn wij toen in de PRS gaan participeren. Uiteindelijk is het bedrijventerrein wel opgenomen, maar opnieuw zonder dat de provincie er een uitspraak over wilde doen. Hiermee gaf de provincie dus drie keer geen duidelijkheid. Vervolgens volgde de economische crisis. In 2015 hebben we de draad opgepakt nadat het was opgenomen in het college akkoord. Inmiddels staat het in de Strategische Agenda van de gemeente en er is een Plan van Aanpak. Bunnik participeert ook in een convenant met de provincie en U10 over bedrijventerreinen, maar ook daar staat het niet als hard gegeven in."

Hein van Zijl (BHIK) zei hierop dat hij zijn presentatie achterwege kon laten. De raadsleden wilden toch een toelichting vanuit de BHIK. Van Zijl: "Het gaat om het uitplaatsen van Bunnikse bedrijven uit de kernen. Inmiddels staan er andere bedrijven op ons lijstje dan toen. Een industrieterrein geeft werkgelegenheid voor lager opgeleiden en minder woon-en werk verkeer. We moeten niet willen dat bijvoorbeeld Driessen Food vertrekt, die veel Bunnikse werknemers in dienst heeft."

Raadsleden wilden meer zekerheid over de huidige behoefte van bedrijven. Hein van Zijl zei dat er tussen Bunnikse ondernemers veel contact is en dat zodoende de wensen bekend zijn. Toch vroegen met name De Liberalen om een enquête waarbij de vraag goed in beeld wordt gebracht. Deze update zal ook voor de provincie nodig zijn. Wethouder Jorrit Eijbersen: "We hebben met de provincie nog een aardig robbertje te maken. Dit is niet alleen aan de gemeente." De BHIK vroeg op haar beurt, om enige garantie vooraf voordat zij er opnieuw kostbare tijd insteken. De gemeenteraad en de BHIK gaan verder met elkaar in gesprek. CDA en De Liberalen lijken het meest open te staan voor een bedrijventerrein. P21 wil ook naar leegstand in de regio kijken en het daarom in U10 verband meenemen.

Fotobijschrift: Hein van Zijl, Peter Verkerk, Marco Peek en wethouder Jorrit Eijbersen

Foto: Kuun Jenniskens

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie