Ouderen worden zekerder door te vallen

25 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Valtraining levert vertrouwen op

ODIJK/BUNNIK Niet zelden wordt een val van een ouder persoon juist veroorzaakt door de angst om te vallen. Daarom geeft buurtsportcoach Mieke Hilhorst valtrainingen in Bunnik en Odijk. De nieuwe serie is begin dit jaar begonnen. De deelnemers leren wat ze kunnen doen om een val te voorkomen en - mocht het toch gebeuren - goed te vallen, zodat de kans op letsel beperkt wordt.

Agnes Corbeij

De valtrainingen zijn een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Odijk. Mieke Hilhorst. "Bij deze valtraining hebben we drie onderdelen. Twee daarvan zijn gericht op preventie. Tijdens de looptraining wordt geoefend om zekerder te lopen, ook als er obstakels op de weg liggen of er een helling in het pad zit. Dat doen we met een mat, waar voorwerpen onder gelegd zijn. Bij de bewegingsactiviteiten richten we ons onder meer op het oprapen van iets van de grond en goed opstaan uit een stoel."

HOGE MAT De valtraining is het derde onderdeel. Hierbij leren de deelnemers te vallen, eerst op een hoge mat, maar die wordt - door de cursus heen - steeds lager. Mieke: "Veel mensen vinden dit in het begin heel eng, ook op de hoge mat. Maar aan het einde van de cursus vallen ze met gemak op een dunne mat die op de grond ligt. Belangrijk is bijvoorbeeld dat mensen de kin op de borst houden, zodat het hoofd niet op de grond klapt."

Tijdens de proefles in Odijk begin januari kwamen zeven mensen een kijkje nemen. Meteen na de introductie van Mieke gaf deelnemer Alie al aan dat ze het verkeerd begrepen had en dat ze niet dacht dat de valtraining geschikt zou zijn voor haar. "Ik ben 92 en mijn evenwicht is helemaal niet goed. Ik dacht dat we hier alleen hoefden te kijken."

Toch overtuigde Mieke haar ervan te blijven. Mieke: "Iedereen doet mee op het eigen tempo en deze training is er juist ook op gericht uw evenwicht te verbeteren." Een half uur later deed Alie fanatiek mee met de valtraining en bleek ze prima mee te kunnen doen. Als een dertigjarige pakt ze blokjes op van de grond.

TWEEDE KEER Bets deed voor de tweede keer mee. "Vorig jaar heb ik de training ook gedaan en ik heb er veel aan gehad. In het begin liep ik erg wiebelig en keek ik steeds naar de grond." Mieke legt uit wat daar het gevaar van is. "Als je naar beneden kijkt, hangen je schouders lager en is de kans dat je valt juist groter. Als je een paar meter voor je kijkt, je voet zeker neerzet, dan voel je het vanzelf als de grond ongelijk is en kun je een val voorkomen."

Tijdens haar wandelingen langs de Kromme Rijn met de hond heeft Bets flink geoefend en de tweede serie valtrainingen beginnen voor haar dan ook al heel anders. "Ik merk dat ik nu veel zekerder ben en met mijn schouders naar achteren loop. Dat is prettig. Maar ik wil graag blijven oefenen, daarom kom ik nu weer."

Iedereen me vragen over de valtraining en mensen die zich op willen geven voor de volgende serie, kunnen terecht bij Mieke: m.hilhorst@bunnikbeweegt.nl of telefonisch op 06-23244886. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie