Teus Kersbergen ging met een glimlach naar boven

25 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

De pentekenaar van Bunnik is niet meer

BUNNIK Teus Kersbergen uit Bunnik is vorige week donderdag op 85-jarige leeftijd overleden. De pen- en potloodtekenaar was al heel lang ziek. Hij stierf thuis, bij zijn Henny, met een glimlach op zijn gezicht en met liefde voor iedereen. Precies zoals hij leefde. Teus is inmiddels in besloten kring gecremeerd. Zondag is er een dankdienst voor zijn leven, in Zeist.

Agnes Corbeij

Teus Kersbergen stond in Bunnik bekend om zijn prachtige gedetailleerde tekeningen van de mooie landschapsbeelden uit de regio. Zo zijn er tekeningen van hem in omloop van het witte bruggetje in Bunnik, de Karpervijver in Zeist en de Broedergemeente. Tekenen was zijn lust en zijn leven. Tijdens zijn laatste jaren zei hij dat het hem op de been hield. Hij tekende tot vlak voor zijn dood. Twee weken geleden maakte hij de afgebeelde tekening van de Utrechtse dom af.

BOUW Samen met zijn vrouw Henny kwam Teus bijna twintig jaar geleden vanuit Utrecht naar Bunnik. Teus was werkzaam geweest in de bouw, als uitvoerder bij een aannemer, bij architectenbureaus en als opzichter bij de gemeente Utrecht en hoofd bedrijfsbureau bij het huidige Mitros. Op zijn 52e moest Teus echter stoppen met werken, wegens ernstige hartproblemen. Tijdens een van hun caravanvakanties in Teus' favoriete vakantieland Frankrijk raakte hij in 1982 geïnspireerd door een Belgische tekenaar. Ook terug in Nederland bleef hij tekenen.

In Bunnik gingen Teus en Henny trouw naar de protestantse kerk. Teus was overtuigd Christen. Toen hij vorig jaar na een lang ziekbed - tegen ieders verwachting in - nog een laatste expositie kon houden in Bunninchem, wees hij naar boven. "God staat voor en achter me, hij bepaalt wanneer ik ga."

POSITIEF De gezondheid van Teus liet de laatste jaren te wensen over. De elektrische fiets werd kort na de aanschaf teruggebracht, omdat Teus het niet meer kon. Ook stopte hij met jeu de boules en kon hij niet meer zingen bij het koor Credo, wat hij samen met Henny jarenlang gedaan had. Maar thuis bleef hij zingen, over de galerij van de Kersenboomgaard. Teus bleef altijd positief.

Teus wordt herinnerd als een oprechte en ontzettend lieve man. Hij had liefde voor iedereen en bakte graag cakes voor anderen. Hij kwam ook graag in de krant. Of het nu ging om een nieuwe tekening, zijn zestigjarig huwelijk of zijn laatste tentoonstelling. Altijd kwam hij na het verschijnen van het artikel een zelfgebakken cake brengen bij de correspondent. De laatste keer lag de cake klaar in de vriezer. Teus kon zelf niet meer langskomen.

VAARWEL Zelfs vlak voor zijn dood bad hij voor anderen. Zijn laatste woorden waren: "Doe de groeten aan iedereen. Vaarwel." Zondag 31 januari om 19.00 uur is er een dankdienst voor Teus in het Kerkelijk Centrum in Zeist-West. Greet van 't Slot, voormalig dominee van de Protestantse Gemeente Bunnik en goede kennis van het echtpaar, gaat voor en het koor Credo zingt. Iedereen die Teus de laatste eer wil bewijzen, is welkom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie