'Ik weet gewoon niet beter'

22 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

In de sportlights: Ciska Bakker Celeritas

In 1964 werd Ciska - geboren en getogen Bunnikse - lid van Celeritas. In die beginperiode zag de vereniging er nog heel anders uit. "We hadden een bouwkeet als kantine achterop het terrein. Daar hebben we hele leuke uurtjes beleefd. We speelden toen nog op gras." In 1975 werd er een clubhuis gebouwd. "Die hebben we helemaal zelf, als leden opgebouwd. Dat was bijzonder."

DE TOL Inmiddels is Celeritas samen met korfbalvereniging Midlandia bij sporthal De Tol gevestigd, die locatie werd gebouwd door een aannemer. Maar de gemeenschapszin is zeker niet verdwenen. "We halen nog altijd samen het oud papier op in het dorp."

Veel familieleden van Ciska zijn actief bij Celeritas. Haar beide kinderen speelden er en zijn of waren actief als scheidsrechter, trainer of in andere functies. "Met mijn zus zat ik in het jeugdbestuur. Het wedstrijdsecretariaat doe ik sinds 1994, samen met mijn dochter. Zij is ook scheidsrechter. Mijn zoon was jarenlang speler in het eerste en op dit moment trainer."

KLUNGELCUP Daarnaast organiseerde Ciska ook lang het scholenhandbal en de klungelcup. "Dat was een wedstrijd voor bedrijven en de vereniging." Ook heeft Ciska voor heel veel teams de kleding verzorgd. Inmiddels heeft ze een stap terug gedaan, wegens de gezondheid van haar man. "Ik heb veel uit handen gegeven. Alleen het wedstrijdsecretariaat doe ik nog. Ik heb daarbij veel met de bond te maken. Ik zit ook in het bestuur om mijn ervaring met de wedstrijden te delen met de andere leden van het bestuur."

Om zelf te bewegen tennist Ciska al dertig jaar, soms drie keer per week. Bij Celeritas doet ze altijd mee met de VUT-club. "Ik doe het vooral om het sociale gebeuren. Het houdt ons bij elkaar."

WAARDERING Het doen van vrijwilligerswerk is logisch voor Ciska. "Vrijwilligers heb je nodig om een vereniging draaiende te houden. Nu zijn we op zoek naar een penningmeester en iemand voor de ledenadministratie. Veel ouders van jeugdleden zijn te druk om te helpen, ze werken allemaal. Wel willen ze af en toe iets doen. Daar zijn we ook heel blij mee."

Toen het nieuwe clubhuis werd geopend in 2012, kreeg Ciska een tegel van de vereniging met een kustwerk erop omdat ze de oudste vrijwilliger was. Deze tegel ligt nu in de stoep voor de kantine. Zelf heeft Ciska er nooit over nagedacht waarom ze het doet. "Ik weet gewoon niet beter. Veel mensen waarderen wat ik doe en dat is genoeg."

Dit jaar is het alweer feest bij de club. Celeritas bestaat op 3 mei 60 jaar en dit wordt gevierd op 21 mei.

Kent u ook een sportvrijwilliger die wel wat aandacht verdient? Laat het weten via a.corbeij@bdu.nl

Foto: Ciska Bakker kreeg in 2012 deze tegel van de club. Agnes Corbeij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie