Roosmarie (17) wint reis naar Singapore

22 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Roosmarie zit in VWO 6 van het Gregoriuscollege in Utrecht. Voor de zomer moest ze gaan nadenken over haar profielwerkstuk. "Ik wilde iets met paarden doen, omdat ik zelf ook paardrijd en diergeneeskunde wil studeren. Ik hou ook van muziek, ik speel viool, dus ik had bedacht om te gaan onderzoeken welke invloed muziek op de hartslag van een paard heeft." Dat bleek echter lastig. "Daarvoor is veel meetapparatuur nodig, die niet zomaar voorhanden is."

Q-koorts Door een tip van een kennis kwam Roosmarie op het idee om zoönose als onderwerp te nemen. "Dat is een actueel onderwerp, met de Vogelgriep en Q-koorts nog vers in het geheugen." Als snel wist Roosmarie dat ze het werkstuk alleen ging maken. "Op school werd het afgeraden om het samen te doen, omdat je er heel veel tijd in steekt - 80 uur per persoon - en dan wel heel zeker moet weten dat je dezelfde kant op wil. Bovendien is er niemand uit mijn klas geïnteresseerd in diergeneeskunde."

Voor de zomer stelde Roosmarie haar onderwerp en hypothese vast. "Ik had als hypothese dat voorlichting niet zou helpen in het geval van zoönose. Ik hoopte dat ik deze hypothese kon weerleggen." Na de zomer hoorde Roosmarie dat haar onderwerp onder het thema van de Profielwerkstuk wedstrijd van de universiteit viel, Life Sciences. Dus kon ze meedoen aan de eerste ronde. "Dat vond ik al heel bijzonder. Daar werden mijn hoofdvraag en hypothesen bekeken. We kregen masterclasses van professoren."

ALLEEN Vrij snel hoorde Roosmarie dat ze door was naar de volgende ronde. "Dat had ik echt niet verwacht. Ik was ook de enige deelnemer die het alleen deed. Het betekende ook dat ik binnen drie maanden mijn werkstuk af moest hebben, terwijl mijn klasgenoten ruim een half jaar de tijd hadden." Maar het lukte. "Ik hield onder meer een enquête en deed veel literatuuronderzoek. Ik kon mijn hypothese inderdaad weerleggen."

Op 13 januari hoorde Roosmarie dat ze de gedeelde eerste plaats had gewonnen. "Dat geloofde ik in eerste instantie niet. Ik hoorde over zoveel andere fantastische onderzoeken. Ik dacht nog: 'Als ik daar niet van win, is dat heel logisch.'" Ook haar familie was blij verrast. "Mijn moeder gilde het hardst van allemaal, het was echt super leuk."

De prijs is een studiereis naar Singapore. "Ik heb al wel gereisd, maar nog nooit zover gevlogen." Dit jaar doet Roosmarie eindexamen en daarna hoopt ze diergeneeskunde te gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht, als ze wordt toegelaten of ingeloot.

Foto: Roosmarie won de profielwerkstuk wedstrijd van de Universiteit Utrecht. Agnes Corbeij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie