Nationale kopstukken trainen bij Midlandia

14 januari 2016 om 00:00 Sport

Agnes Corbeij

BUNNIK Barry Schep, oud-international en nu bondscoach van het Nederlandse korfbalteam onder de 17 jaar, was vorige week woensdag op bezoek bij Midlandia in Bunnik. Hij gaf een training aan bondscoaches van disctrictjeugdteams. De spelers van het eerste van Midlandia dienden hierbij als 'oefenmateriaal'. Maar ze leerden er ook zeker van. Ook oud-bondscoach Jan Sjouke van den Bos was aanwezig en gaf aanwijzingen.

Voor wie niet thuis is in de korfbalwereld: Barry Schep speelde meer dan 50 interlands, werd Wereldkampioen, twee keer Europees kampioen en hij won twee keer de Europacup. Midlandia is hem niet onbekend. Hij is naast bondscoach voor de jeugd ook trainer/coach bij AKV Blauw-Wit in Amsterdam. Daar speelt ook Momo Stavenuiter. Hij startte zijn korfbalcarrière bij Midlandia. Schep: "Het is een goede groep om mee te werken. Het ging voornamelijk om de disctrictbondscoaches vanavond, maar ik hoop ook de spelers van Midlandia iets geleerd te hebben."

CONTACT Een aantal keer per jaar worden vanuit het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) trainingen gegeven voor jeugdbondscoaches. Aangezien zij uit het hele land komen, worden de trainingen altijd in het midden van het land gehouden. Het contact met Midlandia werd gelegd door Ymke Snijder, de trainster van het eerste team van Midlandia. Zij was tot een jaar geleden ook trainster van de Zuid-selectie onder de 17 jaar.

Snijder is sinds augustus trainster bij het eerste team van Midlandia, dat in de derde klasse speelt. "Niet alle spelers waren meteen enthousiast over het idee om deze training hier plaats te laten vinden. Het betekent namelijk ook veel stilzitten, aangezien Barry tussendoor veel uitleg geeft aan de trainers en er gediscussieerd wordt. En onze spelers zijn graag zeer actief bezig tijdens de training. Maar ik denk dat het leuk en leerzaam is."

DYNAMISCH Na de training waren de spelers dat met haar eens. Het thema was dynamisch korfbal en de vaktermen vlogen door de zaal. Barry Schep gaf uitleg over looplijnen en tegen de richting in lopen, waardoor het spel onvoorspelbaar wordt voor de tegenstander. Ook Jan Sjouke van den Bos, hij was 14 jaar bondscoach van het Nederlandse korfbalteam, gaf aanwijzingen. Van den Bos is een legende in de korfbalwereld; hij werd met Oranje drie keer Wereldkampioen, drie keer Europees kampioen en behaalde drie keer goud op de World Games.

Pim van Haaren, aanvoerder van Midlandia 1: "Het is heel leuk om dit eens mee te maken. We kennen de stof al van de trainingen van Ymke, maar nu horen we het eens van een ander. Iedereen legt het net even anders uit, waardoor ik de aanwijzingen van Ymke nu weer iets beter begrijp." Op de bank zaten zo'n vijftien bondscoaches van de disctrictjeugdteams. Barry Schep gaf hen uitleg en demonstreerde de theorie met oefeningen die de spelers van Midlandia 1 uitvoerde.

AMBITIE Toch voelden de spelers zich niet alleen 'oefenmateriaal'. Pim van Haaren: "De training is natuurlijk gericht op de trainers die vandaag toekijken, maar wij leren er zelf ook heel veel van. En dat helpt bij onze ambitie om dit jaar te promoveren naar de tweede klasse. Van mij mogen ze dit hier vier keer per jaar doen." Ymke Snijder: "Het zou leuk zijn om een volgende keer de junioren er ook bij te betrekken."

Foto: Barry Schep (rechts) geeft uitleg, terwijl de spelers van Midlandia toekijken. Foto: Agnes Corbeij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie