Alleen nog starterslening voor goedkope woningen

11 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Kuun Jenniskens

ODIJK Nu de woningmarkt aantrekt wil het college van B&W startersleningen alleen nog gaan inzetten voor goedkopere woningen in de prijsklasse tussen de 180.000 en 200.000 euro. Om zo de groep te bedienen die anders op een sociale huurwoning zou zijn aangewezen - een type woning waarvan in de gemeente Bunnik een tekort is.

In Bunnik is het sinds januari 2013 mogelijk om een woning met een starterslening aan te schaffen. Dat gebeurde indertijd op initiatief van ontwikkelaar Kalliste voor het project NieuwEyk in Werkhoven. Kort hierna vroeg ontwikkelaar Van Wijnen dit aan voor het scholeneiland in Odijk. En begin 2014 zijn de appartementen aan de Molenweg aan de lijst toegevoegd.

De woningmarkt verkeerde toen op een dieptepunt. De startersleningen waren bedoeld om mensen over de streep te trekken. Anders zouden mensen veel langer hebben moeten wachten op een woning. In totaal zijn er 7 leningen verstrekt.

PRIJSOPDRIJVING De gemeente heeft de regeling inmiddels geëvalueerd. Wat blijkt is dat een deel van de starters een duurdere woning heeft gekocht, dat er meerwerk is uitgevoerd en dat ze op één na allemaal het maximale bedrag hebben geleend. Nu de woningmarkt weer aantrekt, zou de starterslening kunnen leiden tot prijsopdrijving. Dat is niet de bedoeling. Aan de andere kant stellen banken strenge eisen, dus blijft het voor starters moeilijk een woning te kopen. Vandaar de keuze van het college om de leningen alleen nog in de goedkope klasse te verstrekken.

Op dit moment staan er geen projecten aangemeld voor een starterslening. Volgend jaar bij het vaststellen van de Woonvisie komt de starterslening opnieuw aan de orde. Nu wordt de gemeenteraad alleen gevraagd of ze het eens is met dit collegestandpunt.

Een starterslening overbrugt het prijsverschil tussen de eerste eigen koopwoning en het bedrag dat de bank wil uitlenen. Over dit deel wordt de eerste drie jaar geen rente of aflossing betaald.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie