Gemeenteraad besluit tot meer eigen invloed in netwerk U10

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het pamflet dat tijdens de Bunnikse raadsvergadering is aangenomen, is begin september opgesteld door 15 raadsleden uit de regio - hier was geen Bunniks raadslid bij. Kern van de zaak is dat, als er straks geen BRU meer is met een algemeen en een dagelijks bestuur - de besluiten vaker door gemeenteraden zullen worden genomen. Dit maakt dat gemeenteraden meer mee gaan tellen bij intergemeentelijke kwesties. En dus ook goed op de hoogte moeten zijn van wat er her en der speelt.

Daarom roept het pamflet raadsleden op zich actief te laten informeren over regionale ontwikkelingen. Daarbij zelf ook actief het gesprek op te zoeken met raadsleden uit buurgemeenten. Dus de gemeenteraad komt niet langer weg met alleen het vaststellen van een Begroting, aldus het pamflet. Raadsleden krijgen ook het recht om zelf een onderwerp te agenderen binnen het netwerk U10. De raadsgriffiers hebben al aangeboden een actieve rol te gaan spelen in U10.

De Bunnikse gemeenteraad schaart zich in zijn geheel achter de gedachtegang van het pamflet. Arie Viskil (P21) zei hier heel blij mee te zijn: "Als raad zitten we er dichter op, en kunnen we invloed uitoefenen" Viskil stelde voor om in Bunnik een bijeenkomst van college een gemeenteraad te organiseren om naar de nadere invulling te kijken. Ook Leny Visser (CDA) zei geheel in te kunnen stemmen met deze werkwijze uit het pamflet: "Als raad krijgen we een grotere rol. Het vraagt meer van onze creativiteit. Punt van zorg is wel dat het ook meer tijd en energie zal gaan kosten. Maar het is mooi dat wij nu meer aan bod komen in de samenwerking." Visser wil graag samenkomen om te kijken aan welke tafels Bunnik zal gaan plaatsnemen. Ook Hein Hoitink (Liberalen) wilde een dergelijke meeting. Ook Hoitink is het eens met de punten uit het pamflet en is blij dat de regionale samenwerking 'op lossere wijze' wordt voortgezet.

De burgemeester toonde zich verheugd dat ook in de Bunnikse gemeenteraad de regionale samenwerking wordt omarmd en zei dat juist een kleine gemeente als Bunnik veel belang kan hebben bij samenwerking. De keuze van de bestuurstafels ziet de burgemeester als een organisch proces. Wat hem betreft is de gemeenteraad aan zet om het college uit te nodigen om hierover nader met elkaar van gedachten te wisselen. Dat zal ergens begin volgend jaar worden georganiseerd. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie