Bed & breakfast in de Werkhovense watertoren

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De afgelopen jaren was het al mogelijk om op zomerse weekends van het landschap vanaf het terras te genieten. Ook kunnen mensen er nu al terecht voor creatieve workshops, vergaderingen en feestjes. Dit jaar heeft de toren in de steigers gestaan om er grote ramen in te plaatsen en de buitenkant te stuken en te schilderen. De toren staat sindsdien te schitteren in het landschap van de Kromme Rijn. De ramen zijn geplaatst voor het bed & breakfast. Op de bovenste drie verdiepingen komt op elke vloer een appartement, met meerdere kamers, zodat je er bijvoorbeeld met een grote familie kunt verblijven. In totaal gaat het om ongeveer 30 bedden. Met een prachtig uitzicht!

Op dit moment ligt er een principeverzoek bij de gemeente om de gebruiksmogelijkheden uit te breiden met een B&B voor maximaal 30 personen. Het college koppelt hier een aantal voorwaarden aan. Namelijk dat de verkeersdruk niet groter wordt. Dat de horecafunctie ondergeschikt blijft. En dat het parkeren op eigen terrein plaatsvindt.

Het college heeft de gemeenteraad tijdens het Open Huis van afgelopen week gevraagd of zij het hier in principe mee eens kan zijn. Arie Viskil (P21) noemde de watertoren een markant punt en wil zeker dat het monument behouden blijft. Dus P21 gaat akkoord met de uitbreiding en de voorwaarden. Ook Hein Hoitink (Liberalen) drukte zich positief uit over dit voorbeeld van 'behoud door ontwikkeling'. Zeker omdat er wordt ingespeeld op het uitbreiden van recreatiemogelijkheden. Ook Leny Visser (CDA) ziet de toren als een waardevol object dat behouden moet blijven en noemde een B&B een goede manier, omdat dit leidt tot extra levendigheid in het buitengebied.

Lastig punt vormt nog een naastgelegen boomgaard, die in 2014 tussen kerst en oud-en nieuw is aangeplant. Deze is illegaal omdat er geen rekening is gehouden met de vereiste spuitzone van 30 meter. Voor een B&B is dat natuurlijk funest. Alle fracties uitten hun zorgen hierover en vroegen wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) hoe dit wordt opgelost?

De wethouder zei dat de gemeente pas van de illegale situatie op de hoogte raakte bij de bestudering van dit plan. "De fruitbomen staan op 10 meter afstand van de watertoren en dat mag niet." Eijbersen legde uit dat de aanvragers momenteel over een oplossing in gesprek zijn. "Tot die tijd gaan wij niet handhaven."

Caroline en Cock Smeulders zeggen dat de fruitteler waarschijnlijk bereid is meer afstand te houden. Mogelijk kan de strook grond die overblijft worden gebruikt wanneer de parkeerplaats van de watertoren vol is. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie