Leutkikkers gaan voor alles of niets

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Machiel van der Grift, voorzitter van Carnavalsvereniging de Leutkikkers schreef een visiestuk en gaat helemaal voor deze aanpak. Hij is al heel lang actief in de carnavalswereld. "Er vallen meer en meer verenigingen om. In deze regio zijn vrij veel verenigingen, dus is er veel concurrentie voor activiteiten. Het carnaval in Bunnik is aan het inkakken. Dat is het laatste wat wij willen, dat onze vereniging als een nachtkaars uitgaat."

Daarom is er kritisch naar het carnaval in Bunnik gekeken. "We doen eigenlijk al jaren hetzelfde. Daar zitten ook hele goeie dingen tussen, zoals de Kikkerintocht. Dat is echt Bunniks. Dat blijft zeker overeind. Ook de sleuteloverdracht samen met Odijk en Werkhoven is een goed concept." Machiel heeft ook de ledenopbouw onder de loep genomen. "Het ledenbestand vergrijst. Er is te weinig jonge aanwas. Ook wil men geen structureel vrijwilligerswerk meer doen. We moeten meer mensen aantrekken"

Om dat voor elkaar te krijgen, is een aantal veranderingen bedacht. "De optocht in Bunnik wordt niet goed bezocht door andere verenigingen. We doen het altijd op de zaterdag in het carnavalsweekend, maar dan zijn er ook veel andere optochten. Daarom gaan we onze optocht nu de zondag voor het carnavalsweekend houden, komend jaar op 31 januari. Werkhoven doet het altijd op die zaterdag. Dan zijn de wagens dus al klaar. En wagenbouwers willen niets liever dan pronken, dus ik denk dat ze dan ook naar Bunnik komen op zondag."

In het carnavalsweekend gaan de Leutkikkers investeren in de zaterdagavond, de feestavond. "Er zijn dan veel feesten in de regio. We willen daarom echt iets speciaals neerzetten, in samenwerking met de horeca in het dorp. Daar zijn we nog mee bezig. Het moet echt een knalfeest worden, iets groots." Ook het kindercarnaval moet een impuls krijgen. "Daarvoor huren we een professional in. Het is toch een vak apart."

De Leutkikkers trekken dus de portemonnee. Over vier jaar, als het vijfde elvium gevierd wordt, is er hoe dan ook groot feest. Machiel: "Dat feest wordt groots gevierd. Dan vieren we hopelijk dat de Leutkikkers weer op de kaart staan en dat het carnaval in Bunnik iets is waar het hele dorp naar uit kijkt. Als dat niet lukt, gaan we met een groot knalfeest afscheid nemen als vereniging. Als er geen behoefte is aan carnaval in Bunnik, jagen we het hele overige budget er op die avond doorheen. Het is reuze spannend, maar noodzakelijk. Als je doet wat je deed, krijg je wat je had." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie