Voedselbos van de baan

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Hans Vink woont aan de kant van het terrein waar de speeltuin gaat komen, aan de Van Beeck Calkoenlaan. Hij had in het voorjaar het plan opgevat om een natuurspeeltuin te laten ontwerpen en te maken op die plek. Zijn doel was om het gerooide groen te compenseren. Hij zei destijds: "Er is zoveel groen weggehaald in het centrum van Bunnik dat er nauwelijks nog over is. Ook hier rond het Zwarte Veldje is al veel gerooid. Er moet iets voor terug komen. Die nieuwe woningen stoten ook weer CO2 uit, dat moet opgevangen worden."

Uit de buurt kreeg hij veel positieve reacties en de gemeente wilde er wel over praten. Maar de grond is eigendom van de ontwikkelaar en zij hadden al afspraken met de gemeente en de nieuwe bewoners om een speeltuin aan te leggen. Met die kennis hebben de kopers hun huis ook gekocht.

Hans Vink ontving kort geleden een mail namens alle nieuwe bewoners die met hun woning grenzen aan de groenstrook. Zij schreven: "Het idee van het plukbos vinden wij origineel, maar toch geven wij voorkeur aan de huidige invulling van de groenstrook met daarop de speeltoestellen. Bij aankoop van het huis zijn wij van deze invulling uitgegaan en met veel kleine kinderen lijkt het ons heerlijk om twee speeltuintjes en een open ruimte met gras voor de deur te hebben. Hierop kunnen wij als bewoners, samen met de mensen uit de buurt, gezellig samen spelen, borrelen, picknicken en sporten. Daarbij geeft deze open ruimte ook een ruimtelijk en rustig uitzicht voor onze huizen."

Ook schrijven zij - in deze hele respectvolle mail - dat ze zeker geen afbreuk willen doen aan het idee van een plukbos en ernaar uitzien om onderdeel te worden van de actieve wijkvereniging. Hans begrijpt het standpunt van de nieuwe bewoners, maar heeft minder begrip voor de gemeente. "Ik neem het de nieuwe bewoners niet kwalijk dat ze vasthouden aan het plan. Wel neem ik de gemeente kwalijk dat ze zonder de huidige bewoners te raadplegen een plan met de nieuwe bewoners en de bouwer hebben opgesteld. Dat is helemaal passend in het plaatje van de gemeente Bunnik van weinig onderhoud en geen bomen die in Bunnik vaak in de weg staan."

Een woordvoerder van de gemeente reageert daarop: "Wij hebben begrip voor de reactie van de initiatiefnemer. Het is jammer dat er geen mogelijkheid is gevonden om het voedselbos/de pluktuin met de speelvoorziening te integreren. Bij de start van de wijk is een speelvoorziening aangegeven bij de nieuwe woningen. Er was al een speelvoorziening en deze moest terugkomen. Wij hebben daarvoor richting de ontwikkelaar ideeën naar voren gebracht om nader uit te werken.

Toen het initiatief kwam van de heer Vink hebben wij dit direct neergelegd bij de ontwikkelaar en bij de toekomstige kopers. Het is een burgerinitiatief waarbij de discussie onderling tussen bewoners moet plaatsvinden. De discussie is op gang gekomen en heeft geleid tot dit resultaat." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie