Greet Peterse gaat al 30 jaar langs dezelfde deuren

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De collecte leverde ook dit jaar weer een mooi bedrag op in Werkhoven, bijna duizend euro. Greet had - zoals zo vaak - de hoogste opbrengst, met 236,45 euro. André kwam Greet persoonlijk bedanken, wegens haar jubileum, maar wil ook graag van de gelegenheid gebruik maken voor de andere collectanten. "Ik wil iedereen die gecollecteerd heeft graag bedanken voor hun werk. Zonder hen lukt het simpelweg niet."

De collecte voor de Nierstichting werd opgericht in 1981 door mevrouw De Wit. Een aantal jaar later meldde Greet zich aan als collectant. "Ik denk altijd maar: 'Je zal het maar hebben.'" zegt Greet terwijl ze wijst naar het jongetje op de ansichtkaart die als bedankje voor de collectanten verspreid wordt. "Daar doen we het voor." Greet woont aan de Hollendewagenweg en loopt al dertig jaar een groot deel van het buitengebied van Werkhoven. "Dit jaar ben ik twee keer op de fiets gegaan en een keer met de auto. De verste adressen, helemaal achter het kasteel, doe ik met de auto. Dat voelt veiliger."

Zes jaar geleden werd Greet ook coördinator van de collecte. "Toen was het de bedoeling dat ik me vooral zou richten op de coördinatie en minder straten zou lopen. Daar is niks van terecht gekomen. Sommige jaren had ik grote problemen met het vinden van collectanten, zodat ik zelf meer straten liep in plaats van minder." In elk geval loopt ze altijd het Molenspoor, de Hollendewagenweg en de Leemkolkweg. "Mijn kinderen komen ook af en toe helpen, terwijl zij in Utrecht, Den Haag en Amsterdam wonen. Ik heb ze ook altijd bij willen brengen dat het belangrijk is af en toe iets voor een ander te doen."

Het aantal collectanten was dit jaar goed op peil. Sinds dit jaar is André Reuvers - hij woont sinds zes maanden in een van de nieuwe woningen op het Delteykplan - coördinator. André: "De Nierstichting heeft ons erg geholpen met het vinden van collectanten, door huis aan huis te gaan. Daardoor hebben we er nu weer genoeg. En dan waren er nog een paar op vakantie. Ik heb zelf ook gecollecteerd, het is een prima manier om mensen in het dorp te leren kennen als nieuwkomer. Veel mensen zeggen: 'Hé, jou ken ik niet.' En maken even een praatje."

Greet kent de mensen in 'haar wijk'al dertig jaar. "Ik heb de kinderen zien opgroeien. Ook al kom ik op veel adressen maar eens per jaar, je ziet toch elk jaar het verschil. Kinderen groeien op, senioren worden ouder en overlijden." Zelf nam Greet haar kleine kinderen gewoon mee met de collecte. "Ik heb nog wel met een dikke buik gelopen. En de kinderen kregen altijd handen vol snoep onderweg." Greet werd onderweg ook wel eens door een hond gebeten en regende ook meerdere keren helemaal zeiknat. "Het hoort er allemaal bij."

De coördinatietaken liggen nu allemaal bij André. Greet: "Ik hoop dat je het lang volhoudt." Het collecteren blijft ze wel doen. "Als we met een pinautomaat langs de deuren moeten houd ik ermee op. Dat gaat me te ver. Maar tot het zover is, ga ik gewoon door." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie