Zakee denkt na over onorthodoxe maatregelen, zoals slopen van Vechten

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

"Ik kan je zeggen dat de groene recreatieve kwaliteit van Bunnik heel belangrijk is voor het vestigingsklimaat van het Science Park in De Uithof en van Bunnik als Tuin van Utrecht. Wat mij betreft nemen we 'groen en aantrekkelijk' als leidend principe wanneer we nadenken over dit gebied. Als bewoners en bestuurders roemen we het Kromme Rijngebied continue, maar als ik langs deze idyllische rivier wandel, dan kijk ik soms ook op dingen uit, die daar totaal niet inpassen. Zoals deze loods (zie foto) zo dicht op de rivier", aldus de Bunnikse wethouder.

Wethouder Rob Zakee (P21) voerde talloze gesprekken in de regio: "Op bestuursniveau ligt er eigenlijk al de consensus dat Bunnik de Tuin van Utrecht is. Ook vanuit het Science Park worden deze kwaliteiten van Bunnik onderkend. Ondanks de grote ruimtevraag die ze hebben, willen ze toch niet onze kant op uitbreiden ten koste van het groen."

Vanuit de Economic Board Utrecht (EBU) wordt gewerkt met de slogan 'groen, gezond en slim'. "Dat vind ik mooi. Als je daar als gemeente betekenis aan gaat geven, dan richt dat de soort bedrijvigheid die je in de gemeente wilt stimuleren. En ga je als Bunnik bedrijven welkom heten die bijvoorbeeld een directe link hebben met het Science Park. Meer traditionele productiebedrijven, zoals houthandel Van Dam en Koelhuis De Jong, passen minder goed in zo'n toekomstplaatje. Zeker niet als je ziet hoeveel ruimte dergelijke bedrijven vragen."

Zakee vervolgt: "Kijk, in stedelijke gebieden is het heel gewoon om voor woningbouw bedrijventerreinen te saneren. Wat mij betreft gaan we hier in Bunnik ook over nadenken. Als we willen saneren, dan is de hulp van de provincie noodzakelijk. Er zijn dingen die ons als kleine gemeente boven het hoofd groeien, zoals vervuilde grond - dat gaat over miljoenen. Daar hebben we de regio voor nodig. En als we iets doen voor de regio, mag je ook wel wat terugvragen."

Naast recreatie komt wat Zakee betreft dus ook het accent te liggen op woningbouw. "Dat is iets dat Bunnik terug kan geven aan de regio, waar een grote vraag naar woningbouw is. Dat kan gaan met sociale huisvesting voor studenten, maar ook met woningen voor professoren. Dat is in Bunnik allebei mogelijk. En dan moet je toch ook weer nadenken over Odijk-west. Maar dat doe je natuurlijk alleen in een scenario waarbij de N229 wordt omgelegd - want als we 'groen, gezond en slim' als leidraad hanteren, dan bestaat het niet dat er een provinciale weg door een woonkern loopt."

De visie van de wethouder strekt zich uit tot de Dorpsstraat in Bunnik, waar de lokale middenstand het moeilijk heeft. "Misschien komen we op een punt dat winkeliers voelen dat ze het niet gaan redden in deze veranderende samenleving, met bijvoorbeeld online winkelen. Dan moet je nu al nadenken over mogelijke alternatieven van onze winkelcentra. Eén daarvan is dat het dorpshart een meer recreatieve functie krijgt waarin winkels plaats maken voor horeca en terrassen."

Wethouder Rob Zakee vindt dat zijn eerder gesneuvelde idee van een fietstunnel onder de N411 bij Vroeg en Vechten ook in dit toekomstbeeld past. "Wanneer we bovengenoemde uitgangpunten hanteren, is het logisch meer te doen voor fietsers, en minder voor auto's. In onze gemeente is het gebruik van de fiets al groots. Ook De Uithof gaat niet langer uit van toevoer van studenten en medewerkers via de auto - maar maakt verkeersplannen vanuit fietsgebruik en openbaar vervoer. De situatie bij Vechten is zo ingewikkeld dat je je zelfs moet afvragen of het slopen van de huizen daar voor alle partijen niet een oplossing is. Dan ontstaat er ruimte op die plek om andere dingen te realiseren. Als je bewoners een goed alternatief kan bieden, los je in één klap een aantal problemen op en krijg je een mooie groene toegang tot Bunnik en de Kromme Rijnstreek. Ik vind dat je zelfs dat soort oplossingen moet overdenken."

"Als we een dergelijke koers zouden gaan varen, dan heeft dat natuurlijk gevolgen voor de bedrijven en de inwoners", zegt Zakee. "En voor hen voel ik me natuurlijk ook verantwoordelijk. Maar ik vind dat je als bestuurder wel zulke zware alternatieven moet benoemen en bespreken."

Vorige week is in een besloten bijeenkomst met de gemeenteraad gesproken over de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Bunnik, een zogenaamde 'Stip op de Horizon'. Het is één van de bouwstenen voor de strategische agenda. Rob Zakee: "De beelden voor de 'Stip op de Horizon' zijn bij bestuurders in de regio opgehaald. Dat zijn nog heel grove lijnen, die bij mij dergelijke concrete vragen oproepen. We leggen het voor aan de gemeenteraad, met de vraag 'herkennen jullie dit en willen jullie dit?' Hierna gaan we in gesprek met de inwoners van Bunnik. Hoe dat proces precies wordt ingestoken, moet nader worden uitgewerkt." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie