Bewoners staan voor keuze boomsoort Otselaan

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Initiatiefnemers vanuit de Otselaan Marjolijn Naafs - van Dijk, Peter van der Valk en Mark Nederhof zijn namens de bewoners in overleg geweest met de gemeente over de bomen die na de kap van de zilverlindes een gewenst straatbeeld zullen opleveren. Er komen twee bomenrijen terug aan de weilandzijde van de Otselaan. Aan de huizenkant worden geen nieuwe bomen aangeplant.

Voor de keuze van nieuwe bomen zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd: de bomen moeten zo snel mogelijk een groene afscheiding vormen tussen het buitengebied en Werkhoven; de bomen mogen niet hoger worden dan 15 meter; de boomsoort moet passen bij het karakter van het landschap; plus wordt er gezocht naar een onderhoudsarme variëteit.

De bewoners van de Otselaan hebben inmiddels een keuzeformulier ontvangen met drie soorten die aan de uitgangspunten voldoen. Deze selectie is in overleg met de gemeente tot stand gekomen, zo laat Mark Nederhof 't Groentje weten. Er is afgesproken dat de bewoners bepalen welke boomsoort er op de Otselaan terugkomt, de rest van het dorp heeft hier geen inspraak in. Het gaat om een keuze tussen de Fraxinus excelsior Atlas (te vinden aan de Van Zijldreef), de Tilia platyphyllos Delft (een lindesoort), of de Platanus orientalis digidata.

Als de bezwaartermijn van de kapvergunning eind oktober is verstreken, dan zullen afhankelijk van mogelijke bezwaren, de bomen zo snel mogelijk worden gekapt. Na de kap worden de stobben verwijderd. Aan de weilandzijde wordt de grond omgeploegd om de jonge bomen een goede start te geven. Om de groene afscheiding tussen het buitengebied en de entree van het dorp zo snel mogelijk op orde te krijgen, worden de nieuwe bomen zo snel mogelijk geplant - mogelijk wordt dat januari of februari van volgend jaar. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie