Barbarakerk 75 jaar: reis door de tijd

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Voordat de huidige kerk gebouwd werd, stond er een katholieke kerk op de plek waar nu Koelhuis De Jong staat. Toen die te klein werd, bouwde men een nieuwe kerk, op de huidige plek aan de Provincialeweg. De oude kerk werd langzaam ingekapseld door het koelhuis. Lange tijd was een deel ervan nog te zien aan de buitenkant. De nieuwe kerk werd ontworpen door Alphons Boosten, in Delftse school.

Piet Beemer (88) uit Bunnik is al die jaren al parochiaan bij de Barbarakerk. Hij legde 75 jaar geleden een aantal stenen van de nieuwe kerk. "Mijn vader was metselaar en bouwde mee aan de Barbarakerk. Ik heb zelf zeven stenen mogen leggen. Het formaat van de stenen week af van de normale bakstenen, waardoor mijn vader behoorlijke pijn in zijn handen kreeg."

Piet was in die beginperiode lange tijd misdienaar. Het waren andere tijden. "Er was in die tijd een ruim overschot aan misdienaars en dat betekende een behoorlijke wachttijd. Ik vroeg tijdens de biecht schuchter aan de kapelaan of ik misdienaar mocht worden. Hij antwoordde dat hij 'erover na zou denken'. Uiteindelijk mocht het. Ik kreeg een kaart mee naar huis met Latijnse teksten die ik uit mijn hoofd moest leren. Als ik dat onder de knie had, mocht ik terugkomen. Dat examen verliep niet helemaal zonder haperingen, maar met de belofte dat ik de eerste weken de kaart bij me mocht houden tijdens de dienst, begon mijn misdienaars loopbaan."

In die tijd was het vervoer naar de kerk ook niet te vergelijken met de huidige situatie. Henny Kuster is al decennialang parochiaan, sinds 1990 verantwoordelijk voor het parochieblad, ze was jarenlang koster, doet het secretariaat en allerlei hand-en-spandiensten. "Elke week kwam een aantal mensen uit het buitengebied met paard en wagen naar de kerk. De wagens stonden dan bij smid Van Echtelt, zo'n tien op een rijtje." Zelf zat ze als kind op de open kar. "Wat voor weer het ook was, we zaten achterop de open kar op een veilingkist die als bankje diende. Mijn vaders kar diende af en toe als taxi. Wie we onderweg tegen kwamen, mocht meerijden."

In de Barbarakerk passen officieel 800 mensen. Tegenwoordig is dat ruim voldoende, maar vroeger werd er voor vaste plaatsen betaald. Henny Kuster: "Als je achterin wilde zitten, kostte dat een dubbeltje, voorin een kwartje. Er liep iemand door de kerk om te kijken of iedereen wel betaald had. Hij had een sjerp om met de tekst 'de orde bewaren'. Zo ging dat toen." Tijdens de kerst waren er toen nog drie nachtmissen. "Daarvoor moest je kaartjes kopen. Er was altijd een aantal mensen die nog voordat we kaarten hadden, langskwamen om de eerste kaartjes te kunnen kopen."

Tegenwoordig ziet de wereld er heel anders uit dan 75 jaar geleden. Het aantal vrijwilligers neemt af, zeker bestuursleden zijn erg moeilijk te krijgen. Er wordt gesproken over sluiting van een aantal kerken in de regio. De Barbarakerk is onderdeel van parochie Johannes XXIII. De parochie omvat de Krommerijnstreek, met acht kerken.

Parochiaan John Meijer is lid van het parochiebestuur, interim voorzitter en sinds 1,5 jaar tijdelijk beheerder van de Barbarakerk. "Het aantal parochianen daalt nog steeds. De kerk drijft inmiddels bijna geheel op vrijwilligers. We hebben met de hele parochie één pastoor, die is hier een paar keer in het jaar. De kerk wordt te groot voor de gewone zondagsdiensten. We denken erover na om een kleinere ruimte, zoals de dagkapel, te gaan gebruiken. Een probleem daarbij is dat er een heel bijzonder prachtig orgel hebben staan dat niet te verplaatsen is." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie