Hoofdpiet: 'Sinterklaas is ook zenuwachtig'

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Hoe bent u Hoofdpiet geworden?

Ik ben eerst naar de Pietenschool geweest in Spanje. In totaal heb ik er zes jaar over gedaan om Hoofdpiet te worden. Je moet dan heel veel dingen regelen en allerlei dingen uit je hoofd leren. Bedenk maar eens hoeveel Pieten er zijn, ik ken ze nu allemaal! Ik ben nu een paar jaar hoofdpiet. Hoelang? Laat ik zeggen dat ik kinderen uit Odijk, Bunnik en Werkhoven die nu in groep drie zitten ook al als baby heb gezien.

Wat zijn de taken van de Hoofdpiet?

Americo verzorgen, het Pietenhuis in Spanje en in Nederland op orde houden. Ik zorg ook dat alles goed verloopt. Ik kijk of de pepernoten, taai taai, borstplaat etcetera op tijd gebakken worden en lekker zijn ;-) Ik zorg ook dat alle was gedaan wordt, de cadeautjes ingepakt worden en natuurlijk alle verlanglijstjes verzameld worden! Dat kan ik allemaal niet alleen. Ik stuur de andere pieten aan. Ook hou ik het grote boek vast en controleer ik de inhoud.

Bent u het grote boek wel eens kwijt geraakt?

Euh, wilt u dat echt weten? Laten wij zeggen dat de pakjesboot wel is een keer te laat aankwam in Nederland...

Waar slaapt u op de boot?

In het stapelbed bij de andere pieten. Mijn stapelbed is in slaapkamer vier, bed twee, en dan vier hoog. Als de zee erg onrustig is, slaap ik in een hangmat, in het pietenruim. Vooral de eerste paar uur na vertrek uit Spanje heb ik last van zeeziekte.

Is Sinterklaas zenuwachtig voordat hij aan land gaat?

Hij zegt van niet, maar hij gaat altijd een beetje heen en weer lopen op de boot en vraagt alles en checkt alles 100 keer bij mij! Daarom denk ik van wel. Maar de ene keer is hij zenuwachtiger dan de andere keer.

Ging er iets mis bij de aankomsten?

De intochten in Werkhoven en Odijk waren op dezelfde dag, snel achter elkaar. Dat bracht wel een probleem met zich mee. Vanuit Werkhoven naar Odijk kon ik meerijden met een hele aardige meneer, meneer Jan en hij was heel lang! Alle Pieten hebben vervoer geregeld, mochten mee in de auto en achterop de fiets, alleen dachten wij dat Sinterklaas ook mee was. Het was heel mistig in Werkhoven dus kon Sinterklaas niet goed zien... Was mijn fout natuurlijk. Sinterklaas heeft ons in het Dorpshuis in Odijk streng toegesproken en toen moest ik een beetje huilen. Daarna was hij niet meer boos gelukkig!

Klimt u zelf ook over de daken?

Natuurlijk, het is super leuk! Je moet wel goeie gympen hebben want anders glij je uit! (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie