Snel woningen voor vluchtelingen

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Hoe zit het met de aanpak van tijdelijke woningen voor 'nieuwe Nederlanders'?, vroeg Paul Heijmerink (P21) aan het college. Heijmerink doelt hier op vluchtelingen en statushouders. "Wat P21 betreft kan dit door een bestaand gebouw van sanitaire voorzieningen te voorzien. Of door de realisatie van prefab woningen."

Het artikel in 't Groentje waarin gemeld werd dat de gemeente containerwoningen overweegt, had flink wat verontrusting gewekt bij De Liberalen. "Wij zijn tegen dergelijke woningen", zei Hein Hoitink. "Met de huidige bouwtechnieken moet het goed mogelijk zijn om snel betaalbare en architectonisch verantwoorden huizen te bouwen." Voor De Liberalen ligt de nadruk op fatsoenlijke woningen. Heijmerink (P21) zei hierop: "Er is heel veel mogelijk met prefab en containerwoningen. Hier kun je goede woningen mee neerzetten."

Hier tekent zich een verschil af tussen beide coalitiepartijen. Wethouder Rob Zakee (P21) probeerde dit glad te strijken door te zeggen dat hij de zorg deelt over de kwaliteit van de huisvesting voor de 'nieuwe Nederlanders'. "Dit vraagt om een doordachte stap. Ik sprak al met de bond van architecten die hierin met ons wil meedenken." Eind dit jaar komt het college met een overzicht van de mogelijkheden.

Het CDA vroeg om verder te kijken dan alleen naar huisvesting. Leny Visser: "We moeten ook aandacht hebben voor het opstarten van werkgelegenheid voor deze doelgroep." Wethouder Rob Zakee beaamde dit: "Het gaat ook over taal, scholing en werkgelegenheid. Dat willen we ook nadrukkelijk meenemen." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie