Troosteloze aanblik afgebrande fruitloods

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het moet een angstaanjagend gezicht zijn geweest. De enorme loods stond binnen korte tijd in lichterlaaie. Een woordvoerder van de brandweer zegt dat het voor hun begrippen een zeer grote brand is geweest. Met vier wagens, een hoogwerker, een wagen met watervoorzieningen en een auto met ademlucht zijn ze erop afgegaan. Zo'n 30 brandweermannen hebben er keihard gewerkt om de brand te overmeesteren. Ook de Bunnikse brandweer was daarbij.

"Omdat het gebouw in elkaar was gezakt, konden we moeilijk bij de bron komen", aldus de brandweerwoordvoerder. "Toen hebben we een grijpmachine ingezet om de zaak uit elkaar te trekken. Zo konden we de vuurhaard blussen." Om 5:15 uur is het sein 'brandmeester' afgegeven, terwijl de melding om 01:15 uur was binnengekomen. "Maar toen waren we er nog niet. Nog tot donderdagavond 21:50 uur zijn we aan het nablussen geweest."

De forensische recherche heeft onderzoek verricht naar de oorzaak en de conclusie getrokken dat er geen sprake is van brandstichting. Wat wel de oorzaak is geweest, is nog niet bekend en wordt mogelijk helder na onderzoek van de verzekering van de eigenaar.

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp is donderdag direct na terugkeer van zijn vakantie bij de ondernemer langs gegaan: "Het is weliswaar de gemeente Zeist, maar het gaat hier om een Bunnikse ondernemer. Het is verschrikkelijk wat deze mensen is overkomen. Hun levenswerk is in vlammen opgegaan. Gelukkig zijn beide woningen behouden gebleven, maar de oogst van 1,2 miljoen peren is verloren gegaan. Het zag er echt vreselijk uit daar."

"We kregen een telefoontje en waren eerder ter plaatse dan de brandweer. Toen stond de hele boel van voor tot achter al in brand. Dat is echt vreselijk om te zien. In eerste instantie zijn we natuurlijk blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De schuren zijn allemaal verloren gegaan. En de perenoogst was net binnen."

Eveline vertelt dat het allemaal nog erg onwerkelijk voelt. "Ik heb het gevoel alsof ik in een vreemde film zit. "Je weet ook niet waar je naartoe moet werken. Allereerst moet alles netjes worden opgeruimd, het is echt een grote ravage. Het afval moet worden gescheiden. De verzekering komt kijken en doet onderzoek. Er komen veel dingen op ons af waar je aan moet denken." Ondertussen gaat het gewone werk ook door: "Gelukkig zitten we in een rustige periode omdat alles al was geoogst. En je moet toch ook verder." Eveline en haar man Jacob wonen zelf op de Achterdijk, waar ze de Plattelandswinkel hebben. De peren hadden ze opgeslagen aan de Tolakkerlaan, en hun appels staan bij andere telers. "Dat is het goede nieuws", zegt Eveline, "dat het puur ons koelhuis betreft. En dat we met de Plattelandswinkel gewoon door kunnen functioneren." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie