Urgente bomenkap van iepen Achterdijk

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De iepen aan de Achterdijk zijn een kleine 50 jaar geleden geplant. De afgelopen jaren zijn er regelmatig bomen omgegaan, en soms ook vervangen. Na de kap van deze 36 bomen, blijven nog 710 iepen aan de Achterdijk staan.

Aanwonenden van de Achterdijk kregen recent een brief van de gemeente. Hierin stond ook dat de 36 bomen worden vervangen door een boomsoort die resistent is voor deze bacterie. Er zat geen kaartje bij, daarvoor moest men de site van de gemeente raadplegen.

Navraag van 't Groentje bij de gemeente leert dat ook wordt overwogen om alle iepen te vervangen, omdat ze aan het eind van hun levensduur zijn. "Met die plannen zijn we bezig. De afgelopen jaren hebben we al aardig wat Iepen vervangen. Die blijven nu staan. We gaan de bomen niet in een keer kappen. We zullen dit gefaseerd gaan doen. Dit vergt nog wel een nadere uitwerking op hoofdlijnen."

Vanuit bewoners leidt dit tot de vraag waarom zij hier niet bij worden betrokken? Overal in de gemeente wordt met inwoners gesproken over de bomen in hun straat - over mogelijke kap en vervanging - waarom gebeurt dat niet in het buitengebied? Volgens de gemeente heeft dit te maken met de urgentie van de kap van deze 36 bomen: "Daarom hebben we de bewoners nu alleen geïnformeerd dat er voor deze 36 bomen een kapvergunning is aangevraagd en heeft er nog geen overleg plaatsgevonden. Over het vervangingsplan voor de complete Achterdijk gaan we zeker in gesprek met de bewoners. Op welke wijze we dit gaan doen, moeten we nog bekijken." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie