Pleidooi voor meer debat in de gemeenteraad

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Sinds maart 2014 is Jos van Eck raadslid voor het CDA. Dit ambt vervulde hij ook in de periode 2006 tot 2010. Indertijd zat het CDA in de coalitie, sinds 2010 opereert het CDA vanuit de oppositie. "Ik kom erachter dat dit in de praktijk weinig uitmaakt. In de coalitie denk je dat je aan de knoppen draait, en in de oppositie mag je hopen dat je af en toe mee mag draaien aan diezelfde knoppen. In beide gevallen is dat vaak een illusie", zo blikte Jos terug tijdens zijn afscheidsrede. Volgens hem heeft dit te maken met de vele gemeenschappelijke regelingen waarin taken zijn uitbesteed. "En daar heeft een relatief kleine gemeente als Bunnik maar bar weinig invloed op."

Het scheidende raadslid hield een pleidooi voor meer debat in de gemeenteraad. "Zeker 80 procent van de voorstellen gaat als hamerpunt naar de raad." Jos van Eck gaf mee het belangrijk te vinden dat de gemeente Bunnik zelfstandig blijft. "Zo kan het één van de best leefbare gemeentes van Nederland blijven."

Bij zijn afscheidsrede ging het niet alleen over politiek, want ook de persoonlijke banden zijn onderling sterk. Op 29 mei trouwden Karina en Jos voor de tweede keer, een zogeheten 'renewal of the vows'. Burgemeester Hans Martijn Ostendorp had die dag de eer om de liefde van dit paar te bezegelen. Jos: "Zijn speech tijdens de ceremonie maakte een blijvende indruk op ons, en op alle aanwezigen. Dat maakte het mede tot een onvergetelijke dag. Ook prachtig dat het voltallige college aanwezig was, alsmede onze fractie."

Ook al is Jos geen raadslid meer, vanuit Werkhoven en vanuit hotels in verre oorden, zal hij de politiek blijven volgen. "Ik zal zeker nog wat van me laten horen, bijvoorbeeld als het gaat over kunstgras voor de voetbal. Ook op het gebied van duurzaamheid mag de lat wel wat hoger." (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie