Jan van Vliet over 25 jaar Albert Heijn

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Jan van Vliet zit al decennialang in de supermarktwereld. Voordat hij de Albert Heijn in Bunnik kocht, had hij verschillende Sparfilialen. Hij maakte de keuze voor de winkel in Bunnik heel bewust. "De formule van Albert Heijn past bij me. Ik hou van het full service bedrijf en de commerciële slagkracht van Albert Heijn sprak me zeer aan." Door de jaren heen heeft Jan van Vliet de Albert Heijn van een kleine winkel opgebouwd tot wat het nu is. Twee keer werd groots verbouwd en ook nu staat een verbouwing en uitbreiding op de planning, die wordt mee verkocht.

Van Vliet staat in het dorp bekend als ondernemer die weet wat hij wil. Toen de C1000 op het Slot ermee stopte zo'n zeventien jaar geleden, kocht Van Vliet het pand. Er gingen toen geruchten dat hij dat alleen maar deed om de concurrentie - een eventuele nieuwe supermarkt - voor te zijn. Van Vliet geeft een andere reden, hij wilde uitbreiden. "Er zat onder meer een kledingwinkel en een Mitra slijterij naast ons. Die moesten eruit om te kunnen uitbreiden op deze plek. De kledingwinkel ging naar Het Slot, dat is nu de Terstal."

Met Mitra bleek het lastiger onderhandelen, maar daar kende Van Vliet wel een trucje voor. "Ik heb laten lekken dat er een Gall en Gall op Het Slot zou komen, in het pand dat ik gekocht had. Er is in Bunnik geen ruimte voor twee slijters. Toen wilden ze ineens wel met me praten." Zoals bekend, zit Mitra al jaren op Het Slot, naast de HEMA.

Van Vliet heeft ook nieuwbouw wel eens overwogen. Een aantal jaar geleden diende hij een plan in voor een nieuwe supermarkt op het terrein van de Anne Frankschool. "Het was een fantastisch plan, met woningen en tweelaags parkeren. Het had een groot parkeerprobleem opgelost. Maar de gemeenteraad durfde het niet aan, was bang voor bezwaarprocedures. Dat was erg jammer."

Toen de Aldi vorig jaar interesse toonde in een pand op de Fruitveiling in Bunnik stond Van Vliet zelf vooraan om een bezwaar in te dienen, hij nam zelfs advocaten in de arm. Ook toen rees de vraag of hij geen concurrentie in het dorp wilde. Van Vliet ziet het anders. "Ik ben altijd voor een sterk winkelhart geweest, alle winkels op één plek. Als mensen boodschappen gaan doen op de Fruitveiling, komen ze niet meer bij de bakker, slager en bloemenman in het centrum. Dat zou de doodsteek zijn voor het centrum."

Van Vliet - zelf woont hij in Veenendaal - kijkt met positieve gevoelens terug op zijn tijd in Bunnik. "Ik ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan. Ik heb genoten van de groei die we doorgemaakt hebben en van de samenwerking met de bevolking. Ze stellen wel eisen, maar als je daaraan voldoet, zijn ze trouw. En we kennen veel klanten persoonlijk, we weten hoe het met hun kinderen gaan. Ik heb me hier altijd thuis gevoeld."

De beslissing om te stoppen werd met het hele gezin gemaakt. "Met de geplande verbouwing staan we voor een grote investering. Dan moet je daarna nog wel een poosje doorgaan. Tijdens een week vakantie hebben mijn vrouw Desiree en ik het erover gehad. Ik ben 63 en wil ook nog een aantal jaren zonder de druk van een eigen bedrijf leven. We vroegen ons af of de kinderen energie krijgen van het ondernemerschap en of ze verder willen zonder ons."

Dochters Roos en Fleur werken sinds een aantal jaar mee in het bedrijf. Van Vliet: "Onze oudste, Roos, was meteen duidelijk. Zij zag zichzelf dit geen 25 jaar doen. De jongste, Fleur, zag het zichzelf niet alleen doen en niet nu. Dus hebben we er als gezin nog een aantal intensieve gesprekken over gevoerd en besloten de knoop door te hakken. We zijn niet gedwongen tot deze keuze, maar het is nu de enige goede."

Tot 7 september is de winkel nog van Jan van Vliet. Hij geeft geen receptie, maar is de laatste week veel op de vloer te vinden om iedereen in de gelegenheid te stellen afscheid te nemen. Daarna gaat het hele gezin twee weken naar New York. Jan van Vliet: "Zo sluiten we deze mooie periode met zijn allen af." (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie