P21 motie opvang vluchtelingen al uitgevoerd

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De burgemeester, die binnen het college sinds vorige week portefeuillehouder is op dit onderwerp, heeft maandag 7 september het COA telefonisch laten weten dat de gemeente Bunnik zeer bereid is om vluchtelingen op te vangen. Mits het om kleinere aantallen gaat dan de 500 tot 700 waarvoor het COA doorgaans om opvang vraagt. De burgemeester denkt dan aan 70 tot 100 vluchtelingen. Het COA zei tegen de burgemeester blij te zijn met dit aanbod, maar dat het vooralsnog blijft zoeken naar grote opvanglocaties. Volgens het COA is dat veel efficiënter, waar het gaat om de kosten en de inrichting van het gebouw.

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp legde nog een punt van zorg bij de raadsfracties neer: "Er is meer aan de orde dan noodopvang voor de vluchtelingenstroom van dit moment. Er is ook een groep statushouders (dat zijn mensen die als vluchteling zijn toegelaten en in Nederland mogen verblijven, red). Dit jaar moeten nog 26 statushouders in Bunnik woonruimte verkrijgen." Hieronder zijn gezinnen met meerdere kinderen, maar ook individuen. Meestal betrekken deze mensen woningen in de sociale huursector. De burgemeester gaf hierbij een dilemma aan: "Dit betekent dat inwoners die al langer op de wachtlijst staan, daarom niet aan bod komen voor een huurwoning. Dit zal met deze stroom vluchtelingen de komende jaren alleen maar oplopen. Regelmatig leidt dit tot woede bij mensen."

Paul Heijmerink (P21) nam hierop het woord en merkte op dat het tekort aan sociale huurwoningen in Bunnik dus steeds nijpender wordt. Hij wil dat dit door de Liberalen en het CDA wordt meegenomen bij de afweging om de bouw van sociale huurwoningen af te kopen, zoals nu bij Plan Weerdenburg in Werkhoven aan de orde is - een zaak waar P21 faliekant op tegen is. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie