Koper Rijnseweg informeert omwonenden

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Tijdens de informatieavond was naast de familie ook een ambtenaar van de gemeente en een woordvoerder van de eigenaar én aspirant-koper aanwezig, Frits Bokelman. Zes omwonenden kwamen het verhaal van de familie aanhoren en vragen stellen.

Rob van Mourik heeft een ambulant fruitbedrijf, hij staat met zijn groente en fruit op vier verschillende markten per week. Hij zit nu met zijn op- en overslag in de stad Utrecht. "Daar is steeds meer verkeer, dus we willen graag de stad uit. Ik wil wel dichtbij blijven, omdat ik geboren en getogen Utrechter ben en er veel familie heb." Van Mourik heeft al op vele locaties in de provincie Utrecht gekeken, maar het is erg lastig om een goede plek te vinden. "Nergens past het zomaar in het bestemmingsplan. Gemeenten zijn erg huiverig om bedrijven toe te laten in het buitengebied."

Ook hier is een bestemmingsplanwijziging nodig. De huidige bestemming laat alleen een hoveniersbedrijf toe. Het college wil de bestemming veranderen in 'Wonen' en alleen dit specifieke bedrijf toelaten in de te bouwen loods. Zowel provincie als gemeente willen zo weinig mogelijk bedrijven versnipperd over het buitengebied, daarom is deze wijziging aantrekkelijk. Ook als de familie Van Mourik te zijner tijd weer verkoopt, blijft het alleen mogelijk om een op- en overslagbedrijf van fruit te vestigen en geen ander bedrijf.

Het college staat positief tegenover de plannen. In de discussienota die daarover in september werd aangeboden aan de gemeenteraad, werd als een van de redenen genoemd dat de koper meewerkt met het verleggen van de erfgrens, zodat de verkeersituatie op het kruispunt van de Rijnseweg met de Zeisterweg verbeterd kan worden. "Het betreft hier een soort 'Wonen-plus'-bestemming (bestemming Wonen met extra bouw- en gebruiksmogellijkheden). Deze bestemming sluit beter aan op de omgeving dan een bedrijfsfunctie. Daarnaast wordt in dit plan de nieuwe verkeerssituatie vastgelegd."

Deze koppeling werd op de informatieavond echter vreemd genoeg ontkend, zowel door de gemeenteambtenaar als de aspirant-koper. De aanwezige ambtenaar van de gemeente: "Deze twee zaken - het mogen vestigen van het bedrijf op deze plek in een nieuwe loods en het verbeteren van de verkeerssituatie - staan los van elkaar." Van Mourik: "Ik heb niets te maken met het fietspad." Op de vraag of Van Mourik een stuk grond 'weg zou geven' aan de gemeente kwam dan ook een ontwijkend antwoord van Bokelman. "Daarover is nog geen positie ingenomen."

De gemeente eist van de koper dat al zijn voertuigen - een vrachtwagen en een verkoopwagen - binnen kunnen staan. De reden is dat het terrein er daardoor waarschijnlijk netter uit zal zien. Daarom is de bouw van de grote loods noodzakelijk. Ook gaf Van Mourik aan dat de loods nodig is om zijn bederfelijke waar op de juiste manier te bewaren, ook in de wagen. De benodigde loods heeft afmetingen van 20 bij 16 meter, en bijna 6 meter hoog in de nok. Daar ziet een aantal omwonenden wel tegenop.

Het was voor een aantal van hen wel een geruststelling om te horen dat rondom de loods beplanting wordt neergezet, die ook in de toekomst moet blijven staan. Van Mourik: "Ook met de materiaalkeuze gaan we kijken hoe de loods zo goed mogelijk inpast in de omgeving." Nog dit jaar wordt een concept-ontwerpbestemmingsplan opgesteld. Als de procedure verder gevolgd wordt, ligt het plan in de maand april/mei ter inzage en kunnen omwonenden bezwaar maken tegen (een deel van) de plannen. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie