Drie koren zingen samen

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

De Odijkse kerstsamenzang is een traditie geworden. Het is de zevende keer dat meerdere koren samen met het publiek kerstliederen door de kerk laten zweven. De avond is populair, vorig jaar kwamen er zo'n 250 mensen op af. Willeke Smeulders, voorzitter van Vox Odicensis: "Het is een leuke traditie geworden. De koren zingen samen en apart, we zingen met het publiek, er is een kerstverhaal en er worden gedichten voorgelezen. Dat maakt het een bijzondere avond voor iedereen, niet alleen voor trouwe kerkgangers."

Vox Odicensis en Multiple Voice zijn beiden koren van de Nicolaaskerk. De Cantorij zingt normaal gesproken in het Witte Kerkje. Eerder was er ook nog een kinderkoor en een Gregoriaans koor, maar die bestaan inmiddels niet meer. Toch is het repertoire nog altijd afwisselend. Multiple Voice zingt normaal gesproken veelal Engels, bij Vox Odicensis is het veel kerkelijk Nederlands. Samen met de Cantorij wordt een speciaal samengesteld repertoire gezongen, met veel bekende kerstliederen.

Willeke: "We hebben een paar keer de gelegenheid om samen te repeteren. Maar de meeste liederen zijn ons allen bekend. We hebben in elk geval samen een generale repetitie." Niet alleen het zingen doen de koorleden samen, ook de organisatie van de avond. "De een verzorgt de uitnodigingen, de ander de catering. We doen het echt samen. Ieder heeft immers een ander nodig. Dat past bij de kerstgedachte."

Tijdens en na de samenzang is er alle gelegenheid om de 50-jarige kerststal van Thea Lammers te bekijken. Dat is namelijk niet zomaar een kerststal. Deze werd in 1965 door de kunstenares gemaakt op verzoek van Pastoor Barry van de Nicolaaskerk, een oude vriend van het echtpaar Lammers en is niet makkelijk over het hoofd te zien. De kerststal bestaat uit meer dat de geijkte groep van Jezus, Maria, Josef, de herders en de Koningen. Er zijn ook jongeren, arbeiders en aristocraten te zien. En uiteraard kamelen en schapen.

De figuren zijn vrij groot en hebben een hoofd van papier-maché, op basis van een lampfitting. In 1992 heeft Thea de kerstgroep nog een keer gerestaureerd. Na het vervaardigen van deze Odijkse kerststal, maakte Thea nog twee soortgelijke kerststallen, voor de parochie in haar eigen woonplaats Anrhem. Een daarvan is nog elk jaar te zien in de H.Hartkerk in Arnhem. De ander is in Oost-Frankrijk beland. In Odijk verzorgt een vrijwilligersgroep elk jaar dat de kerststal opgezet en weer afgebouwd wordt, wat een hele klus is.

Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur, de samenzang duurt ongeveer een uur. De avond staat onder leiding van de dirigent van Vox Odicensis, Joep de Cloet. De begeleiding op piano wordt verzorgd door Irina Boronjenkova. Na afloop is iedereen uitgenodigd om onder het genot van een drankje na te kletsen en de kerststal te bewonderen. Willeke: "Komt samen in kerststemming door mee te zingen met de koren van Odijk!" (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie