Kopers snippergroen Koekoeksbloem leggen tuinen voortijdig aan

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Bewoners van dit deel van de Koekoeksbloem hebben per woning zo'n kleine 70 vierkante meter tuin bijgekocht. De grond kochten zij van de gemeente in het kader van het project 'Snippergroen', waarbij de gemeente stroken openbaar groen verkoopt als bezuinigingsmaatregel.

Op het Eikenpadplantsoen in Bunnik gaf dit in het voorjaar problemen tussen voor- en tegenstanders. Inmiddels is duidelijk geworden dat het college van B&W iets te voortvarend is geweest met de verkoop van de grond, omdat er eerst een wijziging nodig is van het bestemmingplan. De gronden hebben nu de bestemming 'openbaar groen' en dat maakt het onmogelijk de grond als tuin te gebruiken. De verkoop van 'snippergroen' is stilgelegd. De gemeenteraad heeft om die reden het college opgedragen nog geen vergunningen af te geven voor bouwwerken en hekwerken.

Op de Koekoeksbloem - waar de problemen van het Eikenpadplantsoen niet spelen - is het een lastig verhaal geworden. Deze bewoners hebben het vier jaar geleden zelf als bezuinigingsidee ingebracht. "Wij zijn een soort pilot en kregen als eerste de documentatie. Omdat bij ons de hele huizenrij meedeed, is het in een stroomversnelling geraakt. Hierbij kregen we echt alle medewerking van de gemeente", aldus een bewoner. "Tot de toestand op het Eikenpadplantsoen is gaan spelen. Nadat we bij de notaris hadden getekend, werd het hele project stopgezet." De bewoners van de Koekoeksbloem hadden echter alles al voorbereid: "Alle materiaal was al aangekocht. Dat geldt voor iedereen hier in de straat. Afgelopen zomer zijn we niet op vakantie gegaan om de tuin te kunnen aanleggen. Wij doen alles zelf. Ook nu in de herfstvakantie hebben we vrij genomen om te klussen."

Zo'n drie weken geleden heeft een handhaver van de gemeente zijn gezicht laten zien. Die kwam echter niet wijzen op de tegenstrijdigheid met het bestemmingsplan: "Dat bracht hij niet ter sprake. Hij kwam vanwege een klacht. Door onze werkzaamheden, waarbij spullen achterlangs zijn gelost door busjes, en vanwege de vele regenbuien, leek het hierachter wel een moeras", zegt de bewoner. "Toen we uitlegden dat we het weer in orde zouden maken, en dat de grasplaggen hiervoor al zijn besteld, was het goed." De bewoners voegen toe: "We zijn ontzettend blij met onze grote tuin en we krijgen voornamelijk positieve reacties. De grond is door de gemeente aan ons verkocht in de wetenschap dat het als tuin zou worden gebruikt, daarom verwachten we dat het goed komt."

De gemeente heeft nog geen reactie gegeven op deze gang van zaken. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie