Losse flodders gespeend van elke realiteitszin

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

"Terecht noemt Rob Zakee zijn ideeën 'wilde scenario's', want wild zijn ze inderdaad", zegt Hein Hoitink als fractievoorzitter van De Liberalen. "Te wild mij betreft. Ze zijn gespeend van elke realiteitszin. Zijn ideeën over Koelhuis De Jong, de winkels in de Dorpsstraat en Vechten zijn volkomen uit de lucht gegrepen." Volgens Hoitink hebben ze niets te maken met het beleid zoals dat is vastgelegd in het coalitieakkoord tussen P21 en De Liberalen. Verder moet de hele discussie over de invulling van de Strategische Agenda nog beginnen, zowel binnen als buiten het gemeentehuis. "We hebben in de gemeenteraad alleen nog maar over het proces gesproken. Onderdeel daarvan is de discussie met onze inwoners en ondernemers. Wethouder Zakee spreekt dus voor zijn beurt en geheel voor eigen rekening. Ik beschouw zijn ideeën maar als proefballonnetjes die bij deze door mij zijn doorgeprikt."

Leny Visser (fractievoorzitter CDA) zegt: "Het is duidelijk dat er door de wethouder een aantal losse flodders worden afgeschoten. Hij laat merken dat hij 'out of the box' kan denken. Dat is waardevol." Het CDA heeft ook oog voor de betrokkenen: "Tegelijk zal het voor de betrokkenen, zoals de ondernemers en de inwoners van Vechten, raar zijn zichzelf op deze manier tegen te komen." De wethouder heeft voor zijn beurt gesproken: "Of het realiteitsgehalte van de flodders hoog genoeg is moet nog blijken. De wethouder heeft de gemeenteraad nog niet gebruikt als klankbord om dit te bespreken. Onze ervaring met de voortgang van het essay 'Stip op de Horizon' is dat er een groot gebrek is aan concrete richtingen voor de toekomst. Uit het artikel blijkt dat er welzeker ideeën zijn, dus we roepen de wethouder op om die snel in te brengen in de discussie met de raad over de toekomstvisie en de keuzes die we voor Bunnik willen gaan maken."

"Het artikel 'Wilde scenario's van wethouder Rob Zakee' krijgt veel aandacht en er wordt ook verbaasd op gereageerd", merkt fractievoorzitter Paul Heijmerink (P21) over zijn eigen wethouder op. "Dat is begrijpelijk want wat een wethouder zegt wordt als vaststaand feit beschouwd. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Het zijn slechts mogelijke antwoorden op een aantal onderwerpen die in de toekomst zullen spelen." Heijmerink noemt het goed dat de wethouder deze discussie aanzwengelt. "Mede in het licht van het gesprek dat nog gevoerd moet worden met inwoners en ondernemers over een visie op de toekomst van onze gemeente, ook wel de Strategische Agenda genoemd. Inwoners en ondernemers willen immers graag aan de voorkant bij discussies over onderwerpen die hen aangaan betrokken worden en ideeën kunnen aanleveren. Dit is een mooie aanzet daartoe." De fractie van P21 vindt het te vroeg om inhoudelijk te reageren op de concrete ideeën van de wethouder. "We laten graag eerst de samenleving aan het woord. De uitkomst van die discussie van het college met de samenleving zullen wij natuurlijk wel toetsen aan het coalitieakkoord en onze sociale en groene principes."

Wethouder Jorrit Eijbersen (Liberalen) - die we naar zijn mening vragen omdat wethouder Rob Zakee ook over zaken uit zijn portefeuille heeft gesproken - wil pas reageren nadat er in de collegevergadering over is gesproken. Dit staat voor dinsdag 27 oktober op de agenda. (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie