Het dilemma van de Dorpsraad; stoppen of doorgaan

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Het punt is dat er momenteel geen grote kwesties spelen in het dorp. Aanleiding voor de oprichting van de Dorpsraad (officieel op 15 september 2006) was de dreiging van de bouw van een grote fruitloods in het dorp in het voorjaar van 2005. Even later komt de gemeente met grootse plannen voor een uitbreiding van het dorp met 300 woningen. In die periode was er veel energie aanwezig voor een Dorpsraad, en werden de vergaderingen druk bezocht. In mei 2006 is een enquête gehouden, waaruit een Visie op het dorp is geformuleerd - met als twee belangrijke pijlers: sociale cohesie en ruimtelijke identiteit

"In het begin was er veel wrijving met de gemeente, zeker over de woningbouw", legt Leon Henkens uit. "Maar het contact loopt momenteel naar wens. De gemeente betrekt ons in een beginstadium bij dingen. Het overleg verloopt goed, hier liggen geen prangende punten."

"Afgezien van de waterproblematiek rond het Landje van Kemp", zegt Leon Henkens, "hebben er de afgelopen jaren geen grote vraagstukken gespeeld. Dat blijkt ook uit de geringe belangstelling die er de laatste jaren is bij de vergaderingen van de Dorpsraad."

Geheel tegen de aard van de Dorpsraad in, is er vorige keer in besloten setting vergaderd. Men wilde in alle rust bespreken wat de wensen en mogelijkheden van de Dorpsraad nog zijn. "De meeste leden van het dagelijks bestuur willen stoppen. Maar er is niemand om het over te nemen. We hebben gesproken over drie opties: de Dorpsraad opheffen, hem laten slapen en weer wakker maken als er kwesties gaan spelen, of een doorstart met nieuw elan. De tweede optie kan eigenlijk niet vanuit de statuten, de eerste optie is wel erg definitief. De optie van een doorstart leggen we daarom op 13 oktober voor aan het dorp. We hopen dat op deze vergadering veel mensen komen. Ook mensen die misschien het stokje willen overnemen. Een nieuwe Dorpsraad zou opnieuw een Visie kunnen opstellen. Kijken waar het dorp zich sterk voor wil maken - waar gaan we de komende vijf jaar voor?"

Leon Henkens zou graag van start willen gaan met een nieuwe groep mensen: "Een nieuwe generatie staat misschien anders in het dorp. De huidige leden zijn wat ouder; zij zijn vaak al sinds de oprichting lid van de Dorpsraad. Het is tijd om ruimte te maken voor bewoners met kinderen op de dorpsscholen. Zelf wil ik deze kar niet trekken, maar ik wil nog wel een tijdje secretaris blijven en eraan bijdragen dat er iets nieuws kan ontstaan."

De vergadering van de Dorpsraad op dinsdag 13 oktober begint om 19:45 uur en wordt gehouden in de kantine van Aurora. U komt toch allemaal? (KJ)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie