Professor de Wit vertelde over meningsuiting

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Burgemeester Hans Martijn Ostendorp opende de avond en pleitte voor rust, nuance en vooral balans en begrip in de meningsvorming over de vluchtelingenproblematiek. Theo de Wit, opgegroeid in Bunnik, is filosoof en theoloog, met als specialisme 'religie en politiek'.

De eerste vraag die De Wit zichzelf en het publiek stelde was: 'Wat is het kostbare van onze moderne democratische rechtsstaat?' Hij wees erop dat verdeeldheid en conflict normaal is in onze huidige democratie, in tegenstelling tot de eenheidsworst van decennia geleden. De Wit pleitte voor het vasthouden aan het recht om in het openbaar fantasieën te mogen hebben over een (nieuwe) maatschappelijke orde.

Ten tweede besteedde De Wit aandacht aan de bedreiging van de vrijheid van meningsuiting vandaag de dag. Hij vroeg zich hardop af waar de grens ligt tussen opruien en haat zaaien. Wanneer is iemand een terrorist? Ook Assad zegt bijvoorbeeld tegen terroristen te vechten. De antwoorden op dergelijke vragen blijken erg moeilijk te geven. De Wit wees op de morele grenzen van vrijheid van meningsuiting. Naar zijn mening is het in Nederland populair om alles te zeggen wat je denkt, maar is dit allerminst verstandig.

Een belangrijke vraag, erg aansluitend bij hedendaagse angsten, was de laatste: 'Vormt het hedendaags terrorisme een bedreiging voor onze samenleving?' Het nieuwe terrorisme is ook een product van globalisering en nieuwe media. De Wit: "De valstrik voor onze democratie is dat we in de verleiding komen om vrijheid van meningsuiting in te perken, waardoor het verschil tussen een democratische en een autoritaire staat kleiner wordt. Daarnaast staan de media voor een dilemma: worden gruwelijke scènes in beeld gebracht of passen we zelfcensuur toe?"

In zekere zin leverde de avond meer vragen op dan deze beantwoordde, maar stof tot nadenken gaf de lezing zeker. De Wit concludeerde door te zeggen dat niemand uitgesloten moet worden van de samenleving. Naar elkaar luisteren en het debat aan blijven gaan is de enige oplossing. Rob de Coole, voorzitter van de Coalitie, merkte op dat het precies deze gedachte is, waar vanuit de Coalitie is opgericht.

De Coalitie voor de Mensenrechten organiseert al 13 jaar met succes boeiende avonden voor geïnteresseerden vanuit verschillende groeperingen: Amnesty International, Bahá'í-gemeenschap, Humanistisch Verbond, Kerken, Vluchtelingenwerk, Voedselgroep en de Werkhofgemeenschap.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie