Minimale wachttijd sociale huur is bijna vijf jaar

21 december 2015 om 00:00 Algemeen

Tijdens het Open Huis op 10 september werd gesproken over het pan Weerdenburg in Werkhoven, dat in totaal 18 woningen behelst. In dit plan werd eerder de bouw van 5 sociale huurwoningen afgekocht door de ontwikkelaar. In plaats daarvan zouden er goedkope koopwoningen of vrije sector woningen komen. Deze afspraak is inmiddels echter verlopen, aangezien de woningen volgens de planning, die aan deze afspraak gekoppeld was, al gebouwd hadden moeten worden.

Deze afspraak moet dus heroverwogen worden. Raadsfracties toonden zich kritisch tijdens het Open Huis. De Liberalen gaven aan dat ze akkoord konden gaan met de afkoop, als bleek dat er geen sociale woningbouw meer nodig was in Werkhoven, na de bouw van plan Kemp en plan Delteyk. Op die vraag beantwoord het college nu: "Het bureau RIGO heeft afgelopen jaar voor de U16 een schaarste onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er in de hele regio sprake is van schaarste in alle sociale huurwoning-categorieën. Ook in Bunnik."

Op de sociale huurwoningen op de Delteyklocatie kwamen ook veel reacties binnen, met name voor de zes woningen die niet waren gelabeld voor 55+. Alle zes de woningen zijn naar mensen gegaan uit Werkhoven, aangezien zij voorrang hadden.

P21 vroeg zich tijdens het Open Huis af of de argumenten van een paar jaar geleden nog wel valide zijn, aangezien de markt veranderd is. Destijds werd de keuze tot afkoop mede gemaakt omdat er geen woningbouwvereniging bereid was de woningen af te nemen. Op verzoek van de raad heeft wethouder Zakee in de afgelopen weken overleg gevoerd met woningbouwcorporaties Lekstede en Portaal. Beiden geven aan in principe interesse te hebben in de bouw van sociale huurwoningen op dergelijke kleine locaties, maar zij stellen wel stevige voorwaarden.

Portaal gaf aan dat bijvoorbeeld grote eengezinswoningen volgens de verkaveling van de ontwikkelaar niet passen en ook tweelaagse woningen voor senioren zijn lastig. Daarbij is Portaal afhankelijk van de mogelijkheid om grote eengezinswoningen zonder koopgarant te verkopen. Lekstede Wonen gaf aan dat de ondergrens ongeveer 4 á 5 woningen bedraagt en dat er wel reële grondprijzen moeten worden gehanteerd. (AC)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie